E-sjefen avslører at Russland øvde på angrep mot Nord-Norge

AVVISER: Sjef for etterretningstjenesten, generalløytnant Morten Haga Lunde, aviser det som kommer frem i artikkelen til Aldri mer om simulert angrep fra Russland på Svalbard.

AVVISER: Sjef for etterretningstjenesten, generalløytnant Morten Haga Lunde, aviser det som kommer frem i artikkelen til Aldri mer om simulert angrep fra Russland på Svalbard. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Russiske bombefly fløy direkte mot E-tjenestens radar i Vardø i mars i fjor. Dette er en av flere episoder E-sjef, Morten Haga Lunde, forteller om.

DEL

Etterretningstjenesten avslører til VG  at Russiske Iskander-missiler med evne til å bære atomstridshoder, i fjor høst ble flyttet helt fram til den norske grensen i Petsjenga-dalen, bare noen titalls kilometer fra Kirkenes. Dette skriver avisen mandag kveld.

Ifølge E-sjefen, Morten Haga Lunde, kan hensikten med denne forflytningen under Zapad-øvelsen, ha vært å vise sterk russisk misnøye med norsk sikkerhetspolitikk.

– Flyttingen til Petsjenga-området nær den norske grensen under øvelsen i fjor høst, gjorde at mål i store deler av Nord-Norge var innenfor rekkevidden til missilene, sier E-sjefen til VG.

Russiske bombefly mot Varangerhalvøya

Ifølge avisen trakk Haga fram tre episoder under et foredrag for Oslo Militære Samfunn mandag kveld. Disse episodene vurderer E-tjenesten som bevis for at Russland opererer mer offensivt i nordområdene.

En av disse episodene er fra 24. mars i fjor da russiske bombefly fløy direkte mot E-tjenestens radar i Vardø. Morten Haga Lunde sier til VG at ni fly deltok i operasjonen og de fløy i angrepsformasjon mot Varangerhalvøya.

– Totalt ni fly deltok i operasjonen som ble ført helt fram til de var innenfor rekkevidde til å kunne levere våpen mot våre installasjoner, før de bøyde av og returnerte til sine baser, sier han til VG.

To øvelser i samme uke

Den andre episoden skjedde 22. mai, da russiske bombefly fløy taktiske formasjoner mot NATO-fartøyer som øvde til havs nordvest for Senja i Troms. Til sammen 12 fly deltok i operasjonen.

Den tredje episoden foregikk 27. mai, da rettet mot installasjoner i Bodø-området. Norske fly gikk på vingene og konstaterte at de russiske flyene ikke hadde med missiler.

Morten Haga Lunde mener Russland viser seg fram på denne måten for å sende et tydelig politisk signal.

– Russland mener at NATO styrker sin militære evne, inkludert utviklingen av missilforsvaret, i sine nærområder, og de ser det som en hovedtrussel, sier han til VG.

Overfor avisen presiserer E-sjefen at han ikke tror at Russland vil angripe Norge eller noe annet NATO-land, av fire grunner: De har verken økonomi eller demografi til å gjennomføre det. Russland vet de vil tape en slik krig, og de har heller ingen historisk tradisjon for å gå til angrep i så stor skala.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken