I går åpnet Barents Spektakel med et storslagent show. Med heftig lyssetting og sterk bass i høyttalerne var det virkelig et skue, og både store og små hadde dukket opp for å være med på festivalens aller første timer. Torget var stappfullt med folk i alle aldre, og de firbeinte hadde heller ikke noe imot å være med på en halvtime med show og leven.

Mens Laibach sto på scenen, løp fotballjenter fra Russland og Norge foran scenen og spilte ballen mellom seg. Det var konkurranse, det var en kamp, men samtidig smilte jentene så hjertelig mens de holdt på. De kunne ikke ha brydd seg mindre om folkemassen som sto rundt og fulgte godt med på dem. Øynene var på ballen, resten av verden eksisterte ikke.

Les også: I år går Barents Spektakel av stabelen uten en av sine beste hjelpere: – Vi savner Frode

Flytende grense

Showet begynte med at jentene sammen flyttet på russiske og norske grensestolper, et symbol på hvor flytende grensa egentlig kan være, samtidig som den er så fastsatt, så urokkelig. Nordmenn reiser stadig over grensa bare for å fylle bensin og handle i butikken, og russere legger også igjen penger hos oss. De kommer hit for å titte i butikkene, snakke med venner og bekjente, og mange har også klart å finne kjærligheten på tvers av grensa. I mange familier i grensekommunen bor det barn som har en norsk og russisk forelder.

Landene ligger så tett på hverandre, men er likevel så forskjellige. Russland er så nært oss, men samtidig føles det til tider så uendelig fjernt. I dag sitter fremdeles Frode Berg i et fengsel i Moskva. Plutselig er Russland blitt noe litt skumlere, noe mer uforståelig. Hvordan i all verden gikk det seg til? Spørsmål som skaper uro dukker opp hos flere og flere nordmenn på grensa. Berg-saken blir snakket om.

Han, som så mange før han, hadde tatt seg turen over grensa for å treffe sine venner, for å besøke landet han var så glad i. Få hadde forventet et slikt utfallet av denne, tilsynelatende så uskyldige historien. Jeg tror at for mange, spesielt for Frode Bergs familie, venner og kolleger, gikk showet av stabelen med en bismak. En sår følelse av at Berg burde ha vært her. Dette burde han ha sett, han skulle ha stått der, bak scenen, og hjulpet til, klappet for jentene som løp etter ballen.

Dette var en av hans hjertesaker. Samarbeid på tvers av grensene, vennskap på tross av vanskelige politiske forhold mellom landene. Men han var ikke der. Showet gikk sin gang, og ble avsluttet med et fantastisk fyrverkeri.

Les også: Is-arenaen på over hundre tonn bygges for to ting som tilbes av folk flest

Vage svar

I etterkant møtte utenriksminister Ine Eriksen Søreide familien til Berg. Ovenfor pressen etterpå var hun vag. Det er så få klare svar å få i denne historien. Til pressen kunne hun verken bekrefte eller avkrefte at Berg var involvert i en spionsak i Moskva. Han ble i desember arrestert for å ha tatt med seg penger som ifølge russiske myndigheter skal ha vært betaling for overføring av hemmeligstemplet informasjon.

Berg er en lett person å mistenke, han kunne jo ha mye informasjon og kunnskap om Russland etter 25 års arbeid ved grensa. Samtidig mener mange at han aldri kunne ha gjort noe av det han beskyldes for. Fra en rettssal i Moskva sa han seg uskyldig i alle anklager. Berg var sterkt preget. I fengselet er det få å prate med, han kan ikke russisk, og de aller fleste ansatte kan ikke verken engelsk eller norsk. Plutselig er Berg så langt unna det hverdagslige som det er mulig å komme.

Ingen vet hva saken vil ende med. Så langt har den russiske domstolen slått fast at Berg blir sittende fengslet fram til mai. Samtidig er Berg på sin egen måte med i festivalen. Grensestolper har blitt satt opp rundt omkring i hele byen for å fortelle historien om den tidligere grenseinspektøren, som på så mange måter har bidratt til tidligere festivaler.

Han er ikke med i år, men ingenting kunne stoppe showet. Og jentene som spilte fotball foran den storslåtte isscenen på torget viste hvordan Russland og Norge kan være venner, selv midt under en kamp.