Gå til sidens hovedinnhold

Pensjonert politiadvokat ble «eier» av russergrensa

- Tenkte kanskje jeg skulle ta bompenger

Artikkelen er over 5 år gammel

- Det har skjedd en del siden 1871, sier Jon Bertelsen etter å ha fått skattefaktura for Storskog og E105.

Eiendomsskatt-baluba i Sør-Varanger

Nytakseringen og utvidelsen av eiendomsskatt til distriktene i Sør-Varanger har medført klagestorm til kommunen.

I klagebunken berettes det om både komiske og svært kostbare feilberegninger. På fakturaen til Bertelsen, mangeårig forsvarsadvokat og politiadvokat i Kirkenes, var begge deler tilfelle.

Det er Sør-Varanger Avis som omtaler saken i sin tirsdagsutgave på papir.

Titusener av kroner

Eiendommen Nygaard har vært i familiens eie i over 100 år. Etter krigen har den blitt fradelt i tre omganger i forbindelse med bygging av grensekontrollstedet, forteller han til iFinnmark.

Da kommunens innleide takstmenn gjorde sine beregninger, havnet imidlertid både veivesenets eiendom, grensestasjonen, flere andre bygg og deler av Europavei 105 i Bertelsens eie.

- Jeg har plutselig blitt en velstående mann, skjønner du. Verdien ble satt til noe over sju millioner. Fakturaen var på 44.000 kroner, sier han.

- Vanligvis når kartet ikke stemmer med terrenget, legger man jo terrenget til grunn. Men her har de brukt kartet, og det har langt ifra vært oppdatert, forteller Bertelsen.

LES TILSVAR FRA KOMMUNEN: – Det er bare å klage på det dere mener er feil

Kunne stengt grensen

Den drevne juristen, som pensjonerte seg i fjor etter å ha avsluttet karrieren i Østfinnmark politidistrikt, sier han har hatt mange ideer om måter han kunne tatt igjen på.

- Jeg tenkte jeg kunne stenge grensen, og si at nei, ingen gjennomgang på min eiendom, sier han spøkefullt.

Han har sendt inn sin klage, men loven for eiendomsskatt sier at alle uansett må betale regningen først.

- Jeg kunne jo eventuelt latt være - for å se om grensestasjonen til slutt endte på tvangsauksjon. Eventuelt kreve bompenger, for jeg har jo ikke råd til å betale ti tusen i kvartalet for dette, sier han.

- Skjedd en del etter 1871

For å avhjelpe kommunen har han i sin klage tegnet opp et kart, og dratt historien for tomta tilbake til 1871.

- Eiendommen grenset da til Russland, og den gikk helt ned til Pikevannet. Ut fra denne utmåling er vel det resultat man i dag har kommet til, noenlunde korrekt. Det har imidlertid skjedd en del ting siden 1871 som gir grunn til å endre kartmaterialet, forklarer han.

  • Under krigen bygget tyskerne dagens vei fra Kirkenes til Russland/Sovjet når de skulle rykke fram i forsøket på å ta Murmansk.
  • I 1956 ble en stripe av eiendommen som grenset til Russland, og delen ned mot fjorden, fradelt. Her ligger nå E105 og grensestasjonen.
  • I 1990 kjøpte Statens Vegvesen en bit av tomta for å lage flere kjørefiler.
  • I 1998 kjøpte Statsbygg ytterligere en flik av tomta for å bygge en visitasjonshall. Denne delen hadde kommunen fått med seg at ikke lenger var i Bertelsens eie.

Liten verdi

Bertelsen regner med at feilen blir rettet opp i raskt, men setter et stort spørsmålstegn ved takseringsjobben som er gjort.

Han påpeker også at den gamle familieeiendommen i praksis ikke kan brukes til noe, der den ligger inngjerdet av politi, toll og forsvar på grensa. Rett ovenfor skal Statsbygg bygge en ny grensestasjon.

Han skriver at det offentlige er de eneste reelle kjøperne, og at det eneste han får ut av tomta, er noe bjørkeved. Det etter å ha kranglet litt med grensevakta for å få åpnet porten. Verdien av tomta han faktisk eier, er derfor også satt for høyt, mener han.

Kommentarer til denne saken