Gå til sidens hovedinnhold

Statsministeren nekter å være med på feiring, men ordføreren sier ja

Artikkelen er over 6 år gammel

– Viktig å holde på tradisjonen

Statsminister Erna Solberg (H) står over 70-årsmarkeringen for andre verdenskrigs slutt i Moskva.

Sør-Varangers ordfører Cecilie Hansen (Sp) takker derimot ja til en tilsvarende markering i Petsjenga nærmere Norge.

Tar med veteraner

– Historien kan vi ikke skrive om. Det er viktig å holde på tradisjonen for å møtes, og fortsette vår gode dialog, sier Hansen til Finnmarken.

Hun legger til at markeringene i Russland bruker å være hyggelige.

Under tidligere minnemarkeringer har tidsvitner og veteraner fra Sør-Varanger blitt med over grensen. Det er også planen i år.

Tja fra fylket

Saken er omtalt av Sør-Varanger Avis, som har fått en mer tilbakeholden kommentar fra fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap).

– Jeg registrerer at det på sentralt hold er takket nei til markeringen i Moskva, og vi sjekker nå ut holdningene hos våre samarbeidspartnere som Utenriksdepartementet og Generalkonsulatet i Murmansk.

– Er det de som bestemmer om Finnmarks fylkesordfører skal delta?

– Nei, slettes ikke. Ingen kan verken nekte eller pålegge deltakelse. Men i det at en ber om råd, ligger det også at svaret blir nøye vurdert, svarer Sjåstad ifølge Sør-Varanger Avis.

Æret soldatene

Statsministeren deltok da frigjøringen ble markert i Kirkenes i oktober. Da hedret hun minnet om de sovjetiske styrkene som falt under frigjøringen av Finnmark.

Samtidig anmodet hun om fortsatt norsk-russisk samarbeid.

– Intet vil kunne bety mer for arven etter dem som kjempet, enn at vi også i dag makter å stå sammen i arbeidet for å bygge fred, menneskeverd og rettferd på vårt kontinent, sa Solberg i sin tale i Bjørnevatn nær Kirkenes.

Enorme lidelser

Kirkenes ble som første norske by frigjort fra den nazistenes okkupasjon.

– Den tyske tilbaketrekningen var nådeløs. I oktober 1944 ble Finnmark satt i brann. I Kirkenes sto bare 28 av 1.000 hus igjen, sa statsministeren under sin tale.

Hun ga uttrykk for dyp takknemlig overfor det sovjetiske bidraget til Norges frihet, og fremholdt at denne innsatsen ga naboskapet en ny dimensjon.

Samtidig minnet hun om det sovjetiske folkets enorme lidelser under krigen.

Kommentarer til denne saken