En skabbrev ble observert rett utenfor sykehuset i Kirkenes mandag formiddag. Reven stakk til skogs før noen rakk å gjøre ende på plagene. Det var en ansatt ved sykehuset som varslet politiet om den åpenbart syke reven.

– Varsleren meldte fra om at det satt en skabbrev midt i veien rett ved den gamle direktørboligen. Det er kort unna mottakelsen på sykehuset på Prestøya, forteller operasjonsleder Svein Erik Jacobsen i Østfinnmark politidistrikt.

Kan gjemme seg i hule

Meldingen ble ringt inn til politiet klokka 12.10 mandag ettermiddag.

– Innringeren fortalte at reven så svært dårlig ut, at den satt midt i veibanen og virket sløv. Vi er fortalt at det skal være en slags hule rett i nærheten, så det kan tenkes at reven har tasset opp dit igjen, sier operasjonsleder Jacobsen.

Søker etter reven

Viltnemnda ble varslet av politiet etter meldingen om den skabbete reven.

– Viltnemnda skal ta seg en tur i området og se om det kan gjøres å lokalisere reven. Det er viktig å få avlivet skabbsmittet rev, slik at de ikke fører smitten med seg videre, og eksempelvis over på hunder og katter, sier Svein Erik Jacobsen hos politiet.

Avlives hurtig

Politiet får med jevne mellomrom inn observasjoner av skabbrev. Ofte ender det med at folk i nærheten engasjeres til å avlive disse dyrene.

– Dersom det kan avfyres skudd under trygge omgivelser, og det finnes folk med jegerprøven, så er det slik at rev som er syke blir avlivet på stedet. Dersom det ikke lar seg gjøre, i et boligstrøk for eksempel, så varsler vi Viltnemnda, slik at de kan forsøke å spore opp dyret og avlive det, sier operasjonsleder Jacobsen.

  • Fakta

  • Reveskabb er forårsaket av en 0,3 millimeter stor midd som borer seg inn i revens hud og legger egg.
  • Eggene klekker etter 3–10 døgn, og blir til larver som kryper rundt på hudoverflaten og blir til midd.
  • En smittet rev blir lett stresset og får ofte en sterkt redusert helsetilstand.
  • En skabbrev dør normalt etter 3–4 måneder, hovedsakelig av utmagring, infeksjon og uttørring.