– Vi er på vei ut av «oljeskyggen»

BEDRE TIDER 1: Kimek-direktør Greger Mannsverk tror på bedre tider i Øst-Finnmark.

BEDRE TIDER 1: Kimek-direktør Greger Mannsverk tror på bedre tider i Øst-Finnmark. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

I Øst-Finnmark møtes regjeringens «tråkk på gasspedalen» i Barentshavet med tilfredshet.

DEL

Kimek-direktør Greger Mannsverk mener utlysningen av nye områder for 24. konsesjonsrunde viser at regjeringen ønsker at olje- og gassaktiviteten skal komme hele Kyst-Norge til gode.

Fra sitt ståsted i Kirkenes er han spesielt glad for at det allerede nå tas nye skritt i utforskningen av Barentshavet sørøst. Han har ingen tro på at utviklingen av næringen på norsk sokkel tar slutt med det første.

– Det er oljen som har skapt velferden i dette landet og det vil den gjøre de kommende 80–90 år. Selvsagt skal vi arbeide med alternativer til fossilt brensel. Men dette vil ta tid, og i mellomtiden har det liten hensikt å stanse den reneste oljeproduksjonen i verden. Stanset vi all produksjon av olje betyr det tilbake til kull. Det redder i alle fall ikke verden. Snarere tvert om, sier Mannsverk.

LES OGSÅ: Regjeringen vil gi gass i Barentshavet

Bedring for lokalt næringsliv

Kimek-direktørens begeistring for at Øst-Finnmark nå er på vei ut av «oljeskyggen» deles av det lokale næringslivet.

– At virksomheten i den østlige delen nå kommer nærmere land er viktig. Vi vet at ringvirkningene ikke kommer over natta. Det skal bores og det skal gjøres funn før det blir stor aktivitet, sier lederen for den lokale leverandørgruppen MICK (Maritime Industrial Cluster Kirkenes), Jan Tore Jørgensen. Han mener likevel at økt aktivitet i øst betyr at flere kan engasjere seg, både i øst og vest i fylket, i det som skjeer på den norske sokkelen.

Kirkenes har lenge hatt stor aktivitet, men det har vært knyttet til aktivitet på russisk sokkel. Nå kan norsk sokkel komme langt sterkere inn fordi aktiviteten kommer lenger øst og nærmere land, sier Jørgensen.

Artikkeltags