Gå til sidens hovedinnhold

– Et soleklart brudd på markedsføringsloven

Artikkelen er over 5 år gammel

Styret krever at BarentsObserver-utbrytere skifter navn. Legger driften ut på anbud.

Torsdag lanserte de to tidligere redaksjonsmedlemmene Thomas Nilsen og Atle Staalesen sin egen nettavis, kalt The Independent Barents Observer.

Det falt ikke i god jord hos styret i Barentssekretariatet, som blant annet hadde nettstedets framtid på sakslista da de møttes i Tromsø fredag.

– Dette navnet har Barentssekretariatet bygd opp over en periode på 12 år, og det er et soleklart brudd på markedsføringsloven å ta dette i bruk av en konkurrerende bedrift, heter det i en pressemelding fra styret.

Nylig inngikk styreleder Stig Olsen og eksredaktør Thomas Nilsen et forlik for å unngå en rettssak. Avskjedigelsen av Nilsen ble trukket, og han sa formelt opp selv, med ett års etterlønn som kompensasjon.

Krever umiddelbar stans

Nå kan partene i stedet ende opp i rettskonflikt rundt navnebruken.

– Barentssekretariatet har i dag sendt brev til det nye nettstedet med krav om at bruken av navnet BarentsObserver opphører umiddelbart, heter det i pressemeldingen.

Overfor iFinnmark torsdag hevdet Thomas Nilsen at navnet ikke var valgt for å provosere sin tidligere arbeidsgiver. Han mente det ikke var noen risiko for en tvist om navnet.

Hans kollega Atle Staalesen, som også er med over i den nye nettavisa, startet BarentsObserver på starten av 2000-tallet. Barentssekretariatet overtok imidlertid driften da han ble ansatt der et par år senere.

- Frekt

Redaktør Thomas Nilsen reagerer sterkt på kravet om å endre navn, og uttalelsen om at det er Barentssekretariatet som har bygd opp merkenavnet. Han karakteriserer kravet fra styret som «frekt».

– Vi bestrider på det aller sterkeste at Stig Olsen på noe som helst tidspunkt har vært med og bygge opp merkenavnet BarentsObserver. Styret og eierne til Barentssekretariatet har tvert om gjort alt de kan for å bryte ned merkenavnet BarentsObserver. Da bør de holde seg for gode til å forfølge oss som nå har tatt et privat initiativ for å gjøre det vi har lyst til – å drive journalistikk i nord, sier Thomas Nilsen til NTB

Ut på anbud

I forkant av dagens styremøte hadde styret fem muligheter for videre drift av BarentsObserver. Et av dem var nedleggelse begrunnet med at uavhengig redaksjonell virksomhet ikke inngår i Barentssekretariatets kjerneoppgaver, går det fram av styrepapirene.

Resultatet ble imidlertid en ny løsning; nettstedet legges ned i dagens form, men de inviterer de store mediehusene i Nord-Norge til å delta i utformingen og driften av nettstedet.

– Ved å legge driften av BarentsObserver inn under et sterkt mediehus, vil vi kunne oppnå en utrolig mye større distribusjonsflate enn det BarentsObserver hittil har hatt. Og spørsmålet om redaktørplakaten legges død en gang for alle, uttaler styreleder Stig Olsen i pressemeldingen.

I første omgang inviterer de mediehusene til å delta i en tilbudskonkurranse for å få den nye tjenesten på beina. Den skal fungere midlertidig inntil styret er klare med et fullstendig konkurransegrunnlag, melder styret.

Kommentarer til denne saken