Marianne tildelt litteraturpris

FIKK PRIS: Marianne Neerland Soleim.

FIKK PRIS: Marianne Neerland Soleim. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Marianne Neerland Soleim er tildelt Bokhandelsens sakprosapris. Prisen overrekkes under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer fredag.

DEL

– Jeg er svært glad for prisen og den gir god motivasjon til å forske videre på fange- og okkupasjonshistorie. Operasjon asfalt er en glemt hendelse knyttet til den kalde krigens politikk, og jeg mener det er viktig å få frem den uverdige måten den ble gjennomført på og synliggjøre krigens kulturminner som er glemt, sier Marianne Neerland Soleim i en pressemelding fra Orkana.

Boka hun har fått prisen for er «Operasjon asfalt» Kald krig om krigsgraver, og handler om den omfattende flyttingen av levninger etter døde sovjetiske krigsfanger i 1951. Soleim vakte allerede i 2005 oppsikt sin doktoravhandling om de sovjetiske krigsfangene i Norge og «Operasjon Asfalt», men boken hun nå fikk pris for, ble gitt ut i fjor av Orkana Forlag.

Takk fra Putin

Det er ikke første gangen Marianne for heder for sitt arbeid. Forskeren og historikeren ble takket av russiske myndigheter i 2014 for arbeidet med å dokumentere de russiske krigsfangenes skjebne i Norge. Det resulterte blant annet i en søkbar database med navnene på de 13.700 russiske krigsfangene som døde i Norge,

I forbindelse med 70-årsmarkeringen for frigjøringen av Øst-Finnmark ble hun overrakt et brev fra Russlands utenriksminister Sergej Lavrov med takk fra russiske myndigheter.

Marianne Neerland Solheim er instituttleder ved Barentsinstituttet i Kirkenes.

Artikkeltags