– Politiet må gripe akutt inn hver gang de mistenker familievold

KRITISK:  Tove Smaadahl, daglig leder i Krisesentersekretariatet. Arkivbilde.

KRITISK: Tove Smaadahl, daglig leder i Krisesentersekretariatet. Arkivbilde. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Selv om Pimsiri Songngam avkreftet at hun var utsatt for fysisk vold, mener lederen for Krisesenter-sekretariatet at politiet burde sett farene.

DEL

Daglig leder Tove Smaadahl ved Krisesentersekretariatet var tidlig ute og kritiserte politiet på bakgrunn av påstander en venn kom med i VG om at de ble avvist hos politiet.

LES OGSÅ: Studie: – Både politiet og hjelpeapparatet undervurderer systematisk hvor høy terskelen er for å søke hjelp i partnerdrapssaker

– Nesten alle varsellampene burde blinket hos politiet i denne saken, sier hun til iFinnmark.

Ikke risikoverktøy

Norsk politi skal bruke verktøyet SARA (Spousal Assault Assessment Guide) i tilfeller der de snakker med mulige ofre for familievold. Verktøyet er godt kjent i Finnmark politidistrikt, som de siste årene har hatt familievold som en av hovedprioriteringene i Leke med ilden-prosjektet.

Her krysses det av på ulike faktorer, som til slutt gir en risikovurdering.

Mange hadde lagt ned blomster, lys og hilsener utenfor åstedet for dobbeltdrapet i Kirkenes. Bildet er tatt tirsdag 30. august

Mange hadde lagt ned blomster, lys og hilsener utenfor åstedet for dobbeltdrapet i Kirkenes. Bildet er tatt tirsdag 30. august Foto:

Men ifølge Dagbladet ble ikke verktøyet brukt da kvinnen var inne hos politiet fredag.

LES OGSÅ: Familien i Thailand er knust etter tragedien – jobber med å skaffe seg visum

– Drapet skjedde to dager etter hun var inne. Hvor mener du grensa går for når politiet gjør akutte inngrep i en situasjon der og da, heller enn å følge opp saken seinere?

– Det er stor forskjell på politidistriktene i Norge. Ett jeg kjenner til, ville tatt henne inn med en gang. Mens andre steder sier krisesentrene at de må følge de utsatte inn til politiet hvis de skal bli tatt på alvor, svarer Smadahl til iFinnmark.

Psykisk vold

Ifølge vennen som uttalte seg i VG, fortalte kvinnen til politiet at hun var utsatt for psykisk vold. Politimester Ellen Katrine Hætta opplyste til iFinnmark mandag at kvinnen svarte avkreftende da hun ble spurt om hun ble utsatt også for fysisk vold.

LES OGSÅ: Blir berørt av å jobbe med barnedrapssak: – Det er tragisk når et barn blir drept

Samtalen gjaldt i utgangspunktet avklaring av sønnens oppholdstillatelse dersom hun gikk fra mannen.

– Det med psykiske trusler er en høy risikofaktor for at noe mer kan skje. Kombinert med at det var snakk om en utenlandsk kvinne, og at mannen var arbeidsløs, burde det til sammen fått alarmen til å gå, mener krisesenterlederen.

Politiets kriminaltekniker Tor Morten Noste (til høyre) bærer ut kroppen til kvinnen (37 som ble drept i Kronprinsens gate i Kirkenes natt til mandag

Politiets kriminaltekniker Tor Morten Noste (til høyre) bærer ut kroppen til kvinnen (37 som ble drept i Kronprinsens gate i Kirkenes natt til mandag Foto:

– Selv om hun svarte nei, kan det jo bero på at hun var usikker i møte med politiet. Hadde de bedt henne inn i ro og mak,  ogskapt tillit, og brukt analyseverktøyet, kunne de avdekket risikoen, mener hun.

LES OGSÅ: Barna til drapssiktede ble varslet gjennom media: – De fikk sjokk

– Men det spørs jo om den som tok imot henne i vakta hos politiet, har rutiner og en fenomenforsåelse av dette temaet, sier hun.

Tatt henne med seg

– Hva burde de helt konkret gjort?

– De kunne sagt til henne at nei, du må ikke reise hjem. Tilbudt henne å ordne det praktiske, og bedt henne dra rett til Krisesenteret, sier hun.

– Eventuelt tatt henne med seg. Tiltak som besøksforbud kunne også vært brukt.

– Har politiet realistisk sett kapasitet til å reagere akutt på alle slike henvendelser de får?

– Det er klart de kan det. Det er snakk om plikten til å avverge kriminelle handlinger.

Vurderer Spesialenheten

Påtaleleder Morten Daae i Finnmark politidistrikt sier de vurderer om de skal be Spesialenheten vurdere om de kunne gjort noe annerledes.

Pimsiri Songngam var i kontakt med det lokale krisesenteret torsdag forrige uke. Det bekrefter Bjørg-Irene Østrem, nestleder ved Norasenteret.

Media har tidligere hevdet at Songngam skulle flytte inn på senteret tirsdag denne uken. Østrem har taushetsplikt, og sier på generelt grunnlag at senteret ikke har ventetid.

EVALUERER: Påtaleleder Morten Daae. ArkivFoto: Oddgeir Isaksen

EVALUERER: Påtaleleder Morten Daae. ArkivFoto: Oddgeir Isaksen

– Når folk er i kontakt med krisesenteret og vi vurderer at de fyller kriteriene for å bo hos oss, kan de flytte inn på dagen, forteller hun.

Da Songngam var i kontakt med politiet forrige uke for å snakke om sønnens opphold i Norge, avkreftet hun å være utsatt for vold.

Østrem kommer med en generell oppfordring om å ta høyde for ulike definisjoner av vold.

– I Norge ansees trusler og psykisk vold også som vold, presiserer hun.

Artikkeltags