Direktestudio: Kirkenes-drapene i tingretten dag tre

Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Les sammendraget fra dag tre i rettssaken etter Kirkenes-drapene.

DEL

Les sammendraget fra rettssaken i direktesenteret lenger ned i saken.

Før sluttprosedyrene kan starte skal imidlertid tre vinter forklare seg for retten. Retten blir satt klokken 09:00.

En mann står tiltalt for å skutt og drept sin kone Pimsiri Songngam (37) og hennes 12 år gamle sønn Petchngam Songngam.

Drapene skjedde natt til mandag 29. august 2016. Pimsiri Songngam ble bekreftet omkommet på stedet, mens sønnen døde på Kirkenes sykehus.

Dette har skjedd

I løpet av rettssakens andre dag, tirsdag, forklarte etterforskere fra Finnmark politidistrikt og Kripos etter forskningen av elektroniske spor, og om etterforskningen av det antatte drapsvåpenet. En politirevisor forklarte også funnene etter politiets gjennomgang av tiltalte og dreptes bankkontoer.

Deretter sto en politibetjent for tur: Ble kontaktet av den drepte kvinnen noen dager før drapet: – Tror ikke jeg ville håndtert saken annerledes i dag (+)

Naboer av tiltalte og avdøde mor og sønn Songngam forklarte seg: Nabo av tiltalte forklarte seg: – Jeg våkner av at jeg hører en damestemme som hyler (+)

En bekjent avla også forklaring: Bekjent av tiltalte mener han var den siste som så Pimsiri og Petchang i live (+)

I løpet av rettssakens første dag kom det fram at den siktede 59-åringen har vært inne på en chattetråd på som heter «Å drepe sin Thai-kone» (+) ifølge aktor i dobbeltdrapssaken. Det benektet tiltalte.

Tiltalte, sakkyndige og de to første fra politiet som var på åstedet har også forklart seg på rettens første dag.

Skulle flytte ut

Kvinnen var norsk statsborger med thailandsk opprinnelse. Hun flyttet til Norge i 2013.

Fredag før drapet oppsøkte hun krisesenteret i kommunen fordi hun ønsket å forlate mannen. Hun skulle flytte på krisesenteret den påfølgende tirsdagen.

Her kan du lese alt om Kirkenes-drapene.

Husker ikke drapsnatten

Songngams 59 år gamle norske ektemann er siktet for drapene. Han var lenge innlagt på sykehus med alvorlige skuddskader.

Han har erkjent at han har skutt sin ektefelle, hennes sønn og deretter seg selv, men sier at han ikke husker hva som skjedde den kvelden.

De rettspsykiatrisk sakkyndige har kommet fram til at 59-åringen var strafferettslig tilregnelig da drapene skjedde.

Stein Rønning er forsvarer for mannen, mens Torstein Lindquister er aktor i saken.

Telefon: 78 42 86 01, SMS/MMS: IFI til 2005, E-post: tips@ifinnmark.no

Fakta om dobbeltdrapet i Kirkenes

Songngam.jpg  

  • Pimsiri Songngam (37) og hennes 12 år gamle sønn Petchngam Songngam ble skutt i Kirkenes natt til mandag den 29. august 2016. Hun ble bekreftet omkommet på stedet, mens sønnen døde på Kirkenes sykehus.
  • Songngams 59 år gamle norske ektemann er siktet for drapene. Han var lenge innlagt på sykehus med alvorlige skuddskader.
  • Mannen har erkjent å ha drept de to, for deretter å ha forsøkt å ta sitt eget liv. Han erkjenner ikke straffeskyld ettersom han ikke husker drapsøyeblikket.
  • Kvinnen var norsk statsborger med thailandsk opprinnelse. Hun flyttet til Norge i 2013.
  • Fredag før drapet oppsøkte hun krisesenteret i kommunen fordi hun ønsket å forlate mannen. Hun skulle flytte på krisesenteret den påfølgende tirsdagen.
  • Hun oppsøkte samme dag politiet for å spørre om et forvaltningsvedtak knyttet til sønnens oppholdstillatelse ved samlivsbrudd. Hun opplyste da at hun skulle flytte på krisesenter og at hun ble utsatt for psykisk vold fra ektemannen.
  • Politiet har i etterkant fått kritikk for å ikke ha forstått alvoret i saken og for ikke å ha benyttet et pålagt verktøy for risikovurdering i partnervoldssaker (SARA) for å vurdere hvor stor risikoen var for kvinnen i saken.
  • Spesialenheten har konkludert med at politiet ikke handlet straffbart ved å ikke opprette etterforskning.
  • Tiltalte har vært underlagt rettspsykiatrisk vurdering, og konklusjonen ble at han er tilregnelig og kan straffes.
  • Rettssaken startet 12. juni 2017.

Artikkeltags