Gå til sidens hovedinnhold

Mener både Statens vegvesen og Helse Nord må styres fra den nye regionen

Artikkelen er over 3 år gammel

– Helt naturlig i en ny storregion, mener Rune Rafaelsen (Arbeiderpartiet).

Tirsdag formiddag er politikerne i Troms og Finnmark samlet til felles fylkesting i Kirkenes. Ordfører Rune Rafaelsen ønsket velkommen til Sør-Varanger og Kirkenes. Han legger ikke skjul på at han har tro på en framtidig ny storregion i Troms og Finnmark.

Han mener også denne regionen må bli hovedsete for etater som i dag har administrasjonen i Bodø.

– Det er helt naturlig at Statens vegvesen styrer fra denne nye regionen, og det er helt naturlig at Helse Nord skal styres fra Troms og Finnmark, sier han.

Vil søke samarbeid

Han mener også at denne regionen har et stort potensial, nettopp fordi det i dag rører seg så mye i nord, med økt aktivitet i Barentshavet og økt turisme. Rafaelsen sier han vil gjøre sitt for å øke samarbeidet med Troms.

– Jeg tror det er viktig for kommunene her i øst at vi får til et samarbeid med Troms. Vi har den spennende aksen Svalbard, Tromsø og Kirkenes, og her kan vi utvikle reiselivet. Universitetet i Tromsø har allerede ti-femten stillinger i Kirkenes, og jeg tror vi i Øst-Finnmark kan få enda mer ut av dette. Jeg vil ta initiativ til å etablere kontakt på alle områder. Det er også helt naturlig at man ser på hvordan regionsentrene kan utvikles. Her snakker vi om Hammerfest, Kirkenes, Alta og Vadsø. Vi har mange muligheter, sier Rafaelsen.

En felles stemme

Ikke minst mener han det er viktig at regionen står sammen om viktige prosjekter. Her nevner han jernbaneforbindelsen fra Finland til Kirkenes som et naturlig samarbeidsprosjekt.

– Det er viktig at vi snakker med en stemme om de store prosjektene. Nå jobber vi med jernbaneforbindelse fra Rovaniemi til Kirkenes. Det blir en stor oppgave for oss å få til en nasjonal stemme i nord, sier han, som også har ett råd å gi til politikerne:

– For oss som bor helt ytterst, er det viktig at vi får sterke deler av regionen med forankrede oppgaver i dette området, sier han.

– Spennende tanker

Ordfører i Tromsø, Kristin Røymo (Ap), synes Rafaelsens utspill er svært interessant.

– Dette er spennende tanker fra Rune Rafaelsen. Den nye regionen må ha et større ansvar enn det de to fylkene har hatt til nå. Det betyr at oppgaver som i dag ivaretas utenfor regionen, må jobbes inn i den, sier Røymo til Nordlys.

Verken Rafaelsen eller Røymo tar stilling til hvor eventuelle nye hovedkontor for Helse Nord og Statens vegvesen bør ligge.

– Om det er Tromsø, Harstad, Alta eller Kirkenes det får man bli enig om. Det viktigste er at den nye regionen skal ha flere oppgaver – hva er ellers poenget, sier Rafaelsen.

– Mindre betydning

Regiondirektør i Statens vegvesen, Torbjørn Naimak, sier det nå vurderes hvordan administreringen av fylkesveiene skal være når de nye fylkene er etablert.

Men for riksveiene og større samferdselsprosjekter er det ikke avgjort hvordan styringen skal være.

– Det overordnede transportnettverket er en nasjonal sak, og hvordan dette skal organiseres skal vurderes gjennom en utredning departementet har startet. Når det gjelder hvor selve kontorene skal ligge, så har nok det mindre betydning, mener Naimak.

Selv har regiondirektøren kontor i Bodø, men han bor i Tromsø.

 

Kommentarer til denne saken