SV vil samle opposisjonen til asylprotest

– Det kommer signaler fra flere partier om at de vil stanse politikken som ble vedtatt i november, sier SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Det kommer signaler fra flere partier om at de vil stanse politikken som ble vedtatt i november, sier SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Arbeiderpartiet og KrF vil foreløpig ikke slutte opp om initiativet fra SV om å be regjeringen stanse asylreturene over Storskog umiddelbart.

DEL

I et brev til de parlamentariske lederne i Stortingets fem øvrige opposisjonspartier går Lysbakken inn for å be regjeringen endre den omstridte praksisen.

– Det kommer nå signaler fra flere partier om at de vil stanse politikken som ble vedtatt i et hastevedtak i november, sier SV-lederen til NTB.

Håper på flertall

Stortinget er ikke samlet igjen før 2. februar, men det er for lenge å vente, mener Lysbakken. Derfor vil han allerede fredag be Ap, Sp, KrF, Venstre og Miljøpartiet De Grønne skrive under på en anmodning om at regjeringen stanser uttransporteringen av asylsøkere uten varig opphold i Russland.

Anmodningen tar også til orde for at denne gruppen får realitetsbehandlet asylsøknadene i Norge.

– Dersom flertallet på Stortinget ber en mindretallsregjering om dette, bør det være grunn til å tro at de følger opp dette, selv om det ikke kommer i form av et formelt vedtak. Så da gjenstår det å se om partiene som nå sier de er overrasket over konsekvensene av vedtaket de var med på, vil snu, sier Lysbakken.

Avventende fra Ap

SV var ikke selv med på hastevedtaket om endringer i utlendingsloven som muliggjorde instruksen som nå kritiseres heftig fra flere hold. Men det var Arbeiderpartiet, som ikke vil støtte SV-initiativet nå.

– Nå må regjeringen rydde opp sånn at det blir klarhet, før vi kan si om det er behov for nye initiativ, sier Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson Helga Pedersen til NTB.

Hun mener forslaget fra SV understreker at mye er uklart når det gjelder den omstridte asylinstruksen og uttransporteringen av asylsøkere over grensen ved Storskog.

– Det er alvorlig at statsråd Sylvi Listhaug ikke har klart å svare på om Stortingets klare forutsetning er innfridd, sier hun og viser til kravet om at internasjonale forpliktelser skal overholdes.

Nei fra KrF

KrF-leder Knut Arild Hareide er heller ikke innstilt på å skrive under på anmodningen fra SV. Han mener den går for langt og viser til at den også vil omfatte personer som har midlertidig arbeidstillatelse i Russland.

– Vi mener at de som har brukt Russland som fluktrute, må få realitetsbehandlet søknaden sin i Norge. Slike returer må ikke finne sted. SV vil derimot anmode om at alle som ikke har varig opphold i Russland, skal få realitetsbehandlet søknaden sin i Norge. Der skiller vi oss fra SV, sier Hareide.

KrF har stilt flere skriftlige spørsmål til statsråden som han forventer et raskt svar på.

– Vi legger også til grunn og forventer at regjeringen vil sørge for at asylretten og andre internasjonale forpliktelser ivaretas til enhver tid, som de flere ganger selv har presisert i Stortinget, framholder Hareide. (©NTB)

Artikkeltags