Denne uka stenger transittmottaket i Neiden dørene et par uker før planen. Akuttplassene flyttes til Vestleiren, men i tida framover blir det stort behov for ordinære asylmottak.

Utlendingsdirektoratet lyser i disse dager ut anbud på 10.000 ordinære mottaksplasser for asylsøkere rundt om i landet - anslagsvis 1.600 av dem i Nord-Norge.

Går det som deleier Kjell Åge Andreassen ønsker, åpner både Neiden hotell, Hotell Wessel og Barents Frokosthotell som asylmottak i sommer. De to sistnevnte ligger i Kirkenes.

– Anbudspapirene ble sendt ut på mandag, og vi skal tilby det antallet plasser vi har hatt som transittmottak. Det blir trolig 100 plasser i Neiden, og 30-40 på hver av hotellene, sier han til Finnmarken.

Kjølig kommune

De har allerede vært i dialog med kommunen, som er lunkne til forslaget både fra administrasjon og flertallspartiet Ap. Deres linje er i utgangspunktet det holder at Sør-Varanger er en transitt- og bosettingskommune for asylsøkere.

– Vi hadde møte med kommunen for en uke siden, og føler de er litt kjølige, ja. Men vi forholder oss til UDI sine regler, og håper vi kan få kommunen på banen så godt som mulig, sier han.

Andreassen påpeker at mange kommuner er kritiske til etablering av asylmottak.

– Men ofte når vi må legge ned en plass, er de veldig lei sei fordi det har sett hvor bra det har gått, mener mottakseieren.

– Sjeldent god respons

Men kjølig er ikke holdningen i Neiden.

– Både vi som operatører og asylsøkerne har blitt tatt veldig godt vare på der, så det har vært en fryd å drive. Det er sjelden vi blir tatt så godt imot i et lokalsamfunn, sier han.

1. juni er tidligste oppstart. Blir det også plasser i Kirkenes betyr det at byens to budsjetthoteller forsvinner permanent. Mottaksselskapet har i utgangspunktet leieavtale med byggeierne her fram til i sommer.

UDI betalte for å ha dem i asylberedskap fram til for en måned siden, opplyser Andreassen.

– Har halvåret i Sør-Varanger vært god butikk for dere?

– Ja, det er klart. Akuttmottak har helt andre priser enn ordinære mottak. Vanligvis drives de også i bare to-tre måneder, men vi har vært utrolig heldige som har fått ha dem i nesten et halvt år, sier han.

– Så vi legger ikke skjul på at dette har vært innbringende.