Asylbarn og foreldrene deres er løslatt

FRI IGJEN: Barna og foreldrene deres er løslatt mot meldeplikt. Resten av asylantene i Vestleiren er pågrepet og må holde seg i politiets område. Bildet er tatt under fakkeldemonstrasjonen onsdag kveld.

FRI IGJEN: Barna og foreldrene deres er løslatt mot meldeplikt. Resten av asylantene i Vestleiren er pågrepet og må holde seg i politiets område. Bildet er tatt under fakkeldemonstrasjonen onsdag kveld. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Alle asylsøkerne i Vestleiren ble pågrepet av politiet fredag formiddag. Barna ble løslatt noen timer seinere, etter protester utenfra.

DEL

De 82 asylantene som befinner seg i Vestleiren ble pågrepet og satt i politiets lokaler inne i leiren fredag morgen.

Torsdag rømte flere asylsøkere fra senteret, da det ble kjent at PU planla busstransport til Russland.

– Barn skal ikke pågripes og holdes innesperret, sier Redd Barnas generalsekretær Tove Wang. Hun krever en slutt på pågripelser og utsendelser av asylsøkere over Storskog.

Norge trår over en ny terskel når barnefamilier blir pågrepet ved ankomstsenteret i Finnmark, mener Wang.

– FN sier at selv svært kortvarig frihetsberøvelse av barn kan være svært skadelig for barnets utvikling. Hvor er hensynet til de barna som nå er stengt inne med piggtrådgjerder og politi rundt seg? spør hun.

Etter noen timer ble barna og deres foreldre løslatt. Politiet fant det ikke lengre nødvendig å holde på dem.

– De blir dimittert fra vår varetekt og sendt tilbake til beboerområdet på Vestleiren, sier avdelingsleder for juridisk avdeling i PU, Jan Olav Frantsvold, til VG.

– Det er ikke noe tvil om at vi som alle andre har store utfordringer med at barn ikke hører til i et tvangsregime. En forholdsmessighetsvurdering vil slå veldig tungt ut i favør barna, sier Frantsvold.

Artikkeltags