Gå til sidens hovedinnhold

LO-lederen vil hjelpe Sør-Varanger

Artikkelen er over 5 år gammel

Gerd Kristiansen lover å presse på for at sørvaranger-samfunnet skal få omstillingspenger.

– Det har vært sagt at Sør-Varanger har svart belte i omstilling. Nå har kommunen igjen store utfordringer etter at gruva gikk konkurs. På toppen av det hadde man lenge en ekstremt vanskelig situasjon med flyktningesituasjonen på Storskog, som heller ikke ble håndtert bra av sentrale myndigheter, sier hun til Finnmarken.

Må ha hjelp

LO-lederen sier entydig at Sør-Varanger må ha hjelp, og der skal også LO bidra.

– Vi skal være med og utøve press overfor sentrale myndigheter for at Sør-Varanger blant annet skal få nødvendig påfyll av omstillingsmidler. En ekstraordinær situasjon krever ekstraordinære tiltak og ressurser. Som grensekommune har Sør-Varanger dessuten avgjørende strategisk betydning.

Hun retter også kritikk mot regjeringen.

– Signalene jeg får fra de jeg snakker med i Kirkenes, er at den sittende regjeringen ikke bidrar med noe som helst av betydning. Folk opplever sentraliseringen, og samtidig har regjeringen kuttet mange titalls millioner i de regionale virkemidlene, som er ekstremt viktige i mange finnmarkskommuner, sier LO-lederen.

Ordfører Rune Rafaelsen orienterte om søknaden som kommunen har sendt til regjeringen i forbindelse med omstillingsarbeidet.

– Søknaden om omstillingsmidler er sterkt forankret i næringslivet og fagbevegelsen. Kommunestyret har gjort et enstemmig vedtak om å søke om 120 millioner kroner i omstillingsmidler. Regjeringen kommer med revidert nasjonalbudsjett 11. mai, og da krever vi at regjeringen viser ansvar for den situasjonen Sør-Varanger kommune er kommet opp i etter konkursen i Sydvaranger Gruve, sier Rafaelsen.

LO-leder Gerd Kristiansen har vært på et to dagers besøk i Sør-Varanger der hun har samtaler med ordfører Rune Rafaelsen og Sør-Varanger kommune, fylkesordfører Runar Sjåstad, NHO Finnmark ved regiondirektør Målfrid Baik, tillitsvalgte i LO og flere fagforeninger i Sør-Varanger, samt både medlemsmøter og allmøte på samfunnshuset.

Kommentarer til denne saken