– Engasjementet, gløden og en unik og sterk vilje til å hjelpe mennesker i nød, kombinert med en ryggrad sterk nok til å riste av seg hatet, gjør at valget av årets æresrallar var enkelt, sa ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger da han presentere Eirik Nilsen som vinner av årets Rallarpris.

Eirik Nilsen ble sammen med to andre fengslet for å ha hjulpet flyktninger fra å bli returnert til Russland.

LES OGSÅ: 30.000 kroner i bot etter at de tok med asylsøkere i bilen fra Vestleiren

LES OGSÅ: Dette siktes asylant-hjelperne for etter flukten fra Vestleiren

– Etter hvert som flyktningene strømmet over Storskog, var spesielt Facebook fylt opp med hatefulle ytringer. Årets æresrallar sto opp mot dette brune grumset, og fikk virkelig gjennomgå for sitt engasjement. Så langt gikk det at han fikk drapstrusler. Med et glødende hjerte som årets æresrallar har, er det vel uunngåelig at han hadde vært tjent med å tenke seg om et lite sekund. Men når hjertet gløder kan det gå fort i svingene, og vi tror årets æresrallar lever greit med at ikke alle bifaller hans meninger og handlinger, sa ordføreren til et fullstappet Kirkenes torg.

LES OGSÅ: Eirik Nilsen om opplevelsene i gresk flyktningleir: – Det her er det absolutt verste jeg noen gang har opplevd

Målløs og takknemlig

Til enorm jubel og applaus fra publikum kunne en rørt Eirik Nilsen innta scenen for å motta Rallarprisen for sitt engasjement.

– Dette var tøft. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Jeg er veldig takknemlig for denne prisen. Den står veldig høyt. Jeg er bare målløs, sa han.

–Jeg har vært så heldig å få jobbet både for Sydvaranger, vært en del av Nordens Klippe og også vært veldig heldig som har fått muligheten til å reise til Hellas og jobbe for flyktningene der nede. Det har vært mange tøffe opplevelser og inntrykk, som i enkelte tilfeller har vært tøffe å bearbeide. Men det har gått, og jeg skal nok ned dit igjen så fort som mulig. Det er et engasjement som har satt seg dypt. Jeg vil bare si hjertelig tusen takk. Dette henger høyt, sa en beveget æresrallar.