Geir mistet alt i brannen. Han har fått inn mellom 60-70.000 kroner fra folk som vil hjelpe

RØRT: Geir Sabbasen og datteren Sunniva (5) har ikke ord for hvor takknemmelig de er for lokalsamfunnet. Foto: Privat.

RØRT: Geir Sabbasen og datteren Sunniva (5) har ikke ord for hvor takknemmelig de er for lokalsamfunnet. Foto: Privat.

Artikkelen er over 2 år gammel

Geir Sabbasen har fått hjelp fra lokalbefolkningen og næringslivet, og kan ikke beskrive hvor takknemlig han er.

DEL

– Det er utrolig. Rett og slett ubeskrivelig. Jeg vet ikke hva annet jeg kan si enn takk, sier en rørt og glad Sabbasen.

Det var NRK som først omtalte saken.

Sabbasens hus var på Sandnes like utenfor Kirkenes. Forrige lørdag da han kom kjørende gjennom gaten hvor huset hans ligger, merket han fort at noe var galt. Han oppdaget at huset hans sto i brann, og ringte 110.

– Jeg har en mistanke om hva årsaken til brannen var, men jeg skal ikke gå ut med noe før etterforskningen er ferdig, sier huseieren og forteller at etterforskningen skal holde på denne uken.

Ba om hjelp

Selv om huset ikke var overtent, ble alt innvendig ødelagt fordi det hadde vært så høy temperatur. Det Sabbasen synes er verst er at det går utover dattera hans, Sunniva (5).

– Det er ikke bare jeg som har mistet alt, men også min jenta mi. Jeg fikk reddet ut noen smykker og sånn, men slik det er kunne det nesten like godt bare ha brent ned. Det er ingenting å ta vare på der, forteller en oppgitt Sabbasen.

Etter brannen la Sabbasen ut et innlegg på Facebook hvor han ba om hjelp fra familie, venner og bekjente.

– Det har tatt helt av etter at jeg la det ut. Folk har sendt penger, klær, leker, interiør og møbler. Til sammen har jeg nok fått mellom 60-70.000 kroner på under en uke. Det er helt vilt. I tillegg har butikker og bedrifter gitt meg både gavekort og rabatter. Jeg har blant annet fått gavekort til bassenget, kino og på Jernia. Jeg kan ikke annet enn å takke, for det er så utrolig snilt og omtenksomt at jeg vet ikke hva annet jeg skal si, forteller Sabbasen.

HØY TEMPERATUR: Det er nesten ingen tegn på brannen på utsiden av huset, men på grunn av høy temperatur og sot er ingenting på innsiden mulig å bruke. Foto: Privat.

HØY TEMPERATUR: Det er nesten ingen tegn på brannen på utsiden av huset, men på grunn av høy temperatur og sot er ingenting på innsiden mulig å bruke. Foto: Privat.

Ingen forsikring

En av grunnene til at Sabbasen ba om hjelp er fordi at han etter brannen fant ut at han ikke hadde forsikring.

– Jeg skulle sjekke opp hvor mye jeg hadde dekning for, og det var da jeg så at jeg ikke hadde noen forsikring. Det var utrolig ubehagelig å se, sier Sabbasen.

I flere år har Sabbasen vært LO-medlem og betalt forsikring gjennom fagforeningskontingenten. Da han ble arbeidsledig for flere år siden og startet med arbeidsavklaringspenger stoppet også automatikken i medlemskapet i LO og forsikringsinnbetalingene.

– Det er ingen andre å skylde på enn meg selv. Jeg har oversett post og innbetalingen har blitt borte for meg siden jeg har vært så vant med at det at har gått automatisk. I tillegg har jeg ikke oppfattet de brevene jeg har fått som purringer. Jeg har enorm skyldfølelse fordi dette går utover en uskyldig femåring, forteller Sabbasen og legger til at det ikke koster mange kronene å ha forsikring.

– For rundt 1500 kroner kunne jeg ha forsikret verdier til flere millioner. Det er skikkelig surt, sier Sabbasen.

ØDELAGT: Slik så det ut innvendig etter brannen. Bildene er tatt av Geir Sabbasen gjennom døren til altanen. - Jeg har ikke fått gått inn selv, så bildene fra inne i huset er tatt av brannvesenet, forteller Sabbasen.

ØDELAGT: Slik så det ut innvendig etter brannen. Bildene er tatt av Geir Sabbasen gjennom døren til altanen. - Jeg har ikke fått gått inn selv, så bildene fra inne i huset er tatt av brannvesenet, forteller Sabbasen.

Ny bolig

Huset til Sabbasen ble ubeboelig etter brannen. Derfor har han den siste uken bodd hos kjæresten sin i Kirkenes, men snart får han en ny bolig.

– Dagen etter at det brant fikk jeg tilbud om en delvis møblert leilighet i byen. Jeg var snar å takke ja. Igjen viser det hvor utrolig hjelpsom og snill folk er, sier Sabbasen og forteller at han tror ikke noe slikt kunne skjedd lenger sør i landet.

– Jeg kjenner folk over hele landet, og flere har sagt til meg at en slik støtte kunne jeg ikke forventet meg i for eksempel Oslo. Nå skal det sies at jeg hadde ikke trodd jeg skulle få så mye hjelp, forteller Sabbasen og legger til at han tror det kan ha med situasjonen hans å gjøre.

– Det er ikke bare meg dette har gått utover. Det har rammet en liten jente også, og det tror jeg kan være en av faktorene til at folk er så snill. Dessuten har venner sagt at jeg fortjener det fordi jeg har hjulpet de når de har hatt bruk for en hjelpende hånd, forklarer Sabbasen.

Oppfordring

Selv om Sabbasen ikke har flyttet inn i den nye ledigheten har han allerede ordnet med forsikring, og oppfordrer alle til å sjekke papirene deres og røyk- og brannvarslere.

– Vi nærmer oss brannsesong og jul, og jeg vil oppfordre alle til å sjekke at de har alt på stell. Test brannalarmer og pass på å ha ekstra batteri liggende. Ikke minst pass på å ha forsikring i orden, sier Sabbasen.

Morten Andreas Meyer i Huseiernes Landsforbund forklarer til NRK at Sabbasen ikke er alene om dette.

– Dessverre rammer slike situasjoner fra tid til annen. Dette er en usedvanlig trist og tragisk historie. Den må være en påminnelse til oss alle. Vi må tenke gjennom hvilke verdier vi sitter på, og forsikre oss deretter. Det beste er å betale forsikringene via autogiro, slik man er trygg på at de er betalt på forfall om uhellet skulle være ute, forteller Meyer.

Artikkeltags