Gå til sidens hovedinnhold

For 25 år siden lenket en av disse seg fast til nikkelverket. Nå vil de gamle aksjonistene prøve nye metoder for å stenge forurenseren

Artikkelen er over 4 år gammel

Nikel-verket pumpet nylig ut ni ganger så mye svoveldioksid som russisk lov tillater. Norge har så langt ikke klart å stanse den store forurenseren like over grensen.

Hva norske myndigheter kan gjøre for å bremse utslippene fra Nikel-verket få mil fra Kirkenes blir tema i en debatt 3. august på Ofelas.

Debattleder Thomas Nilsen er på jakt etter nye løsninger på problemet som har plagd Norge siden tidlig på 1990-tallet.

– Vi hadde en stor folkeaksjon i Kirkenes for 25 år siden, og lyktes ikke. Tema blir hva vi kan gjøre annerledes, sier Nilsen.

Selv lenket han seg fast inne i smeltehytta i Nikel for et kvart århundre siden, under aksjonen «Stopp dødsskyene fra Sovjet».

LES OGSÅ: Bekymret for finnmarkingers liv og helse etter sjokk-måling: Livsfarlige utslipp lå tusen prosent over lovens grense

– Bader i penger

I panelet deltar politikerne Frank Bakke Jensen (H), Cecilie Hansen (Sp) og Rune Rafaelsen (Ap), samt redaksjonskomiteen til den nye boka om «dødsskyene»; Kåre Tannvik, Thorbjørn Bjørkli og Harald G. Sunde.

Sunde, Bjørkli og Tannvik var også med i aksjonene mot Nikel-forurensningen.

Norge har tilbudt 300 millioner kroner til rensing av anlegget, men pengene er aldri benyttet. Nikel-produksjonen ble stengt to ganger forrige uke grunnet for høye utslipp.

– Eierne av Nikel-verket bader i penger og sol. Verket er overmodent for å erstattes, og det kan de gjøre med sin økonomiske tyngde, sier Nilsen.

Eieren av Norislk Nikel, Vladimir Potanin tjente 2,8 milliarder dollar i 2014. Det gjorde ham den gang til Russlands offisielt rikeste mann, ifølge Barents Observer.

LES OGSÅ: Gutten i Nikel-røyken er nå Russlands rikeste mann

Helt fersk utgivelse

I begynnelsen av juli ble eierselskapet Norilsk Nikels sin mest forurensende fabrikk lagt ned. Grunnen var uforsvarlige økologiske og økonomiske konsekvenser, ifølge Nilsen.

Han mener Norge bør tvinge fram viljen til å stenge verket nær grensen vår.

Nilsen oppfordrer statsministeren og miljøvernministeren til å utøve press mot russiske myndigheter.

– Det er også viktig at Norge legger press gjennom aksjeporteføljer rundt seg. Oljefondet solgte seg ut i 2007 på grunn av miljøskadene. Det er ikke all right å eie aksjoner i Norilsk Nikel, mener debattlederen.

Han håper tre politikere og tre gamle aksjonister klarer å komme med løsninger under debatten, som også blir en boklansering for «Historien om Stopp Dødsskyene fra Sovjet».

Trykksverten rekker akkurat å tørke til lanseringen, sier Nilsen.

Kommentarer til denne saken