Samtidig sier hele 73 prosent at de er svært lite eller ganske lite bekymret for innbrudd.

– Det er viktig at nordmenn tar sikkerheten på alvor og forebygger innbrudd – spesielt i sommerferien, sier sikkerhetsekspert Dagfinn Thorkildsen i Verisure.

Sikkerhet på alvor

Sommerferien nærmer seg, og mange planlegger å reise bort. Før du drar av gårde på ferie, bør du tenke på å sikre boligen din. Ingen ønsker å være urolig for hva som skjer hjemme mens man slapper av i båten, i en solstol på en gresk øy eller på terrassen på hytta.

53 prosent svarer at de kjenner noen som har opplevd innbrudd i boligen sin, ifølge en Norfakta-undersøkelse. 73 prosent at de er svært lite eller ganske lite bekymret for innbrudd.

Thorkildsen synes resultatet av undersøkelsen er urovekkende.

– Det er viktig at nordmenn tar sikkerheten på alvor og ikke slurver med å forebygge innbrudd. Vi vet at innbruddstyvene ikke tar ferie i sommer, og det å komme hjem til rundstjålet og endevendt hus er veldig kjedelig, sier han.

Hjelp av naboen

Hans beste tips for å forebygge innbrudd, foruten å skaffe seg en døgnovervåket alarm, er å få det til å se ut som om du ikke er bortreist.

– Få hjelp av naboen til å tømme postkassen og fylle søppel i søppelkassen. I tillegg lar du utelyset stå på og roter litt i stuen. Da tror innbruddstyven at noen er hjemme og velger heller et annet hus, sier sikkerhetseksperten. (ANB)

Fem tips

1. Rydd vekk verdigjenstander. Sørg for å rydde unna gjenstander som har høy verdi og er enkle å få med seg. Legg smykker, penger, bærbare PCer og nettbrett i skuffer eller skap. Samtidig bør du sette frem kaffekoppen, rote litt på stuebordet og legge igjen reservebrillene på kjøkkenbenken. Da ser det ut som om noen er hjemme.

2. Lukk dørene og tenn lys om natten. Hvis du lukker dørene innvendig, begrenser du innsynet og forhindrer at innbruddstyver ser alle rom gjennom vinduene. Du kan også benytte en form for tidsstyring av lysene. Bruk gjerne utelys med bevegelsessensor.

3. Gjør en avtale med naboen. Få naboen, et familiemedlem eller en venn til å svinge innom boligen din og få den til å se bebodd ut når du er på ferie. Få hjelp til å ta inn posten, reklame og avisene, og gjerne til å vanne blomstene i verandakassen.

4. Ikke hjelp innbruddstyven. Lås fast stigen, rydd vekk gardintrappen og fjern andre objekter som kan benyttes til å klatre inn vinduene.

5. Skaff deg alarm som er koblet til en alarmstasjon. Da er boligen din profesjonelt overvåket døgnet rundt. Med preventive alarmskilt, magnetkontakter med sjokksensorer som oppdager innbruddsforsøk idet det påbegynnes og en ulende sirene ved utløst alarm, vil innbruddstyven heller prøve seg på en bolig som ikke er sikret med alarm.