Gå til sidens hovedinnhold

Søket i Tamokdalen avsluttes: – Må vente til vårparten

Artikkelen er over 2 år gammel

– Det var en tung beslutning, men det er også en rett beslutning, sier regionlensmann Andreas Nilsen.

(Nordlys)

På grunn av betydelige mengder pålagret snø de siste dagene, og dermed ny skredfare, mener Troms politidistrikt at det ikke forsvarlig å gjøre arbeid på bakken i leteområdet.

Dermed vil det ikke bli gjort nye forsøk på å finne den fjerde omkomne skiløperen i Blåbærfjellet i Tamokdalen før til våren.

Det var regionlensmann Andreas Nilsen i Midt-Troms lensmannsdistrikt som tok beslutningen om å avslutte søket.

– Det var en tung beslutning, men det er også en rett beslutning. Vi risikerer ikke liv for å finne en død person. De pårørende er innforstått med beslutningen, og slik jeg forstår det har de også forståelse for avgjørelsen som nå er tatt, sier Nilsen til Nordlys.

Seks-sju meter dypt

Ifølge regionlensmannen var været de første dagene etter ulykken avgjørende for utfallet.

– Det er lagt ned en betydelig innsats, og vi lyktes i å finne de tre. Vi tapte mange dager på grunn av været i starten. Dermed mistet sender/mottakerne de omkomne hadde på seg strømmen. Det er det som har gjort det vanskelig å finne fjerdemann, sier Nilsen.

Man har de siste dagene prøvd med både nye Recco-søk og bakkeradar. Politiet har også kjøpt inn to magnetsøkere, som inntil videre ikke vil bli brukt.

Man har ingen lokalisering, kun en oppfatning om hvor i terrenget fjerdemann kan ligge.

– Dette er et stort område, og noen steder er skredet seks-sju meter dypt.

Les også

Her leter man med radar for å finne den siste omkomne

 

Mye vindtransportert snø

Denne uken har det falt mer snø i Tamokdalen, og det har også vært vind i høyden som har medført ytterligere skavldannelser.

– Man må sikre området igjen for å gjøre det trygt for nye søk på bakken. Det betyr at man må sprenge skavler, som igjen vil utløse nye skred som vil gå over det aktuelle leteområdet. Etter siste sprengningen kom det opp til to-tre meter oppå det opprinnelige skredet. Etter en ny sprengning kunne man fort ha fått ytterligere to-tre meter, forteller Nilsen.

Forsvaret sprengte for noen dager siden bort skavler for å sikre området. Ett av kratrene var 12 meter bredt, og over fem meter dypt. Dette krateret ble raskt fylt igjen med snø, forteller Nilsen.

– Det flyttes enorme snømengder med vinden.

Les også

Finner fortsatt ikke siste skredoffer: - Vi har brukt søkestenger som er fem meter lange, uten å nå bunnen

 

Har opphevet ferdselsforbudet

Sjansen for å gjøre funn er nå så liten, mener politiet, at det ikke er forsvarlig å starte en ny slik sikringsprosess. Dermed kan det fort bli april/mai før nye søk blir igangsatt, ifølge Nilsen.

Både ferdsels- og flyforbudet er nå opphevet i Blåbærfjellet.

– Vi vil ikke be folk om å la være å gå i fjellet. Men jeg vil oppfordre dem til å respektere skredfaren, og situasjonen. Hvis det nå går måneder før det blir nye søk, blir vi kanskje også avhengige av observasjoner og informasjon fra turfolk, som kan lede oss til et funnsted. Vi vil også selv initiere søk når snøen smelter.

Venter med identifisering

Ifølge informasjonsrådgiver Anders Aspaas i Troms politidistrikt er de pårørende til mannen som fortsatt er savnet orientert om at søket nå blir avsluttet.

De tre omkomne som er funnet er identifisert, og de pårørende er varslet.

Ifølge Aspaas vil politiet vente med å offentliggjøre hvem av de fire som fortsatt er savnet.

– Vi har gjort en vurdering av at vi vil gi de pårørende mer tid til å fordøye dette før vi går ut med informasjonen.

Kommentarer til denne saken