Gå til sidens hovedinnhold

Smittevern og behov for informasjon

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg registrerer i forbindelse med siste smittetilfelle med Covid 19 i Båtsfjord at vi har fått en rekke «smittevern eksperter» rundt i norske kommuner. Det fremkommer på sosial medier og senest i Finnmarken 150620. De har meninger om hvordan smittesporing skal foregå og hvem som skal i karantene og hvem som skal isoleres. Ikke minst har de klare oppfatninger om at befolkningen skal informeres umiddelbart ved positive Covid prøver. De har åpenbart kunnskap som undertegnede ikke besitter. De forventer at de skal informeres om positive prøveresultater før pasienten/pasientene /nærkontakter selv er informert.

Covid 19 i Båtsfjord

Fredag kveld ble smittevernlege informert om en positiv Covid 19 prøve i Båtsfjord. Smittevernlegen hadde da også alenevakt for all øyeblikkelig hjelp i Båtsfjord fra fredag til mandag morgen.

Den smittede var da en utenlandsk statsborger på en tråler med et mannskap på totalt 23 personer. Informasjon, oppfølging av pasient er første prioritet. Kartlegging av mannskap på 23 med tanke på andre smittede og oppfølging. Kartlegging av nærkontakter, bedrifter, personer som hadde vært på tråleren. Testing av disse, innføre karantene, isolering i henhold til Covid-19 forskriften. Et mannskap med mange bekymringer, engstelse i forbindelse med situasjonen må håndteres. Alt dette med tolk engelsk/russisk, på og av med smittevernutstyr og håndtering av annen type øyeblikkelig hjelp.

Ordfører i Båtsfjord kommune ble informert klokken 2300 fredag kveld. (Han ble informert som media kontakt i tilfelle rykter kom oss i forkjøpet og media skulle ta kontakt.) Han fikk smittfaglig råd om å avvente informasjon til Båtsfjords befolkning, inntil smittevernlege hadde oversikt/kontroll over situasjonen. Han fulgte mitt faglige råd. Unødvendig støy og bekymringer hadde vi ikke behov for der og da. Vi skal ta hensyn til pasienten, oppsporing, informering av nærkontakter, individuell smittevern veiledning, ivareta taushetsplikt, personvern samtidig som vi respekterer og forstår behovet for informasjon. Vi tar det viktigste først!

Som smittevernlege er min rolle å håndtere situasjonen, få kontroll for å forhindre videre smittespredning. Jeg vurderer da også om Båtsfjords befolkning var i fare for smitte fra natt til lørdag til natt til mandag og om det var nødvendig å informere der de fleste var på hytta og koste seg i finværet. Konklusjonen min var at det ikke var noen fare og at informasjonen kunne gis mandag.

Covid 19 epidemi er en belastning for det lokale helsevesenet i forhold til beredskap, testing, oppfølging. En situasjon vi har vært i 4 måneder. La oss slippe unødvendig støy og ulike behov for markering i tillegg. La oss gjøre jobben vår!

Kommentarer til denne saken