Smittetrykket er nesten seks ganger så høyt det ene stedet - hvor må du i karantene for å reise?

Av

- Forstår at noen tiltak kan være ulogiske, sier FHI-topp.

DEL

Fra lørdag ble stort sett hele Europa-kartet til å bli tegnet rødt, og reiser til en rekke nye land og skandinaviske regioner vil påføre karanteneplikt.

Det inkluderer den populære svenske regionen Värmland, der både mange nordmenn har hytte, og som har populære grensehandelsområder som Charlottenberg og Töcksfors. Der er smittetrykket økt til 25 tilfeller per 100.000 innbyggere.

FHI anbefaler å innføre innreisekarantene for Kypros, Liechtenstein og Latvia når regjeringen skal beslutte hvilke EU-, EØS- og Schengen-land som bør bli omfattet av dette denne uka. Dermed ligger det an til at hele Europa utenfor Norden blir rødt, meldte FHI tirsdag.

Regjeringen fulgte som vanlig rådene, og dermed er det bare folk i Troms og Finnmark som har en enkel vei til karantenefri utenlandsreise fremover.

Store deler av Norge er også rødt

Ifølge den siste ukesrapporten fra Folkehelseinstiuttet har Norge som helhet et smittetrykk på 29,4 tilfeller per 100.000 innbyggere de siste to ukene.

Det er mer enn nettopp Värmland som nå blir farget rødt.

Det er derimot stor forskjell mellom fylkene: Det er sju fylker som har et smittetrykk over 20:

  • Oslo: 90,7
  • Vestland: 34,6
  • Rogaland: 24,2
  • Møre og Romsdal: 23,0
  • Viken: 23,0
  • Agder: 21,8
  • Innlandet: 21,3

Verst er det i Oslo, men også i hovedstaden er det svært stor forskjell mellom bydelene: Smittetrykket i Oslos bydeler varierer mellom 16 og 144.

Reise mellom disse fylkene og bydelene foregår helt uten karanteneplikt.

Du må i karantene ved 25 - slipper på 144

Til tross for at smittetrykket i Norge har økt betydelig, og nå i større grad ligner på våre naboland, står myndighetene på det samme karanteneregelverket som ble laget for å hindre importsmitte.

Det betyr at den svenske regionen Värmland vil få innført karanteneplikt fra helgen med et smittetrykk på 25 smittede per 100.000 innbyggere, men at reiser til områder med høyere smittetrykk innenlands ikke medfører karanteneplikt.

- Mange kan synes reglene er ulogiske når smittepresset er like stort i deler av Norge som i utlandet, skriver FHI i sin nye risikorapport.

Er man bosatt i Vestre Aker i Oslo, med smittetrykk på 16, og velger å reise på jobb eller handling i sentrum med et smittetrykk på 144, slipper man karantene.

Reiser man derimot på en handletur til Töcksfors eller Charlottenberg i Värmland, med smittetrykk som er vesentlig lavere, må man derimot i karantene.

Bor man i Groruddalen med smittetrykk over 100, og reiser til et området i utlandet med mindre smitte enn der man bor, er det likevel på vei inn i Norge karanteneplikten slår inn.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken