(Nettavisen): Sammen med familien befinner Norløff Twist seg på hytta i Tvedestrand der kona og deres to barn bruker mye tid ved og i vannet. Selv om barna er veldig fortrolige og vant med å være i vann, kjøpte de en ny flytevest til deres tre år gamle sønn.

– Med denne vesten fra Europris drukner barnet ditt. Bruk 15 sekunder på denne videoen. Del gjerne, skriver han i et innlegg på Facebook som han la ut søndag ettermiddag.

Se videoen øverst i saken, som viser at flytevesten sønnen bruker snur ham på magen slik at ansiktet blir liggende under vann!

Han forklarer at vesten ikke gjør det den skal hvis barnet havner på magen i vannet.

– Barnet blir liggende med ansiktet ned og vesten holder barnet i denne posisjonen mer enn å bidra til å vende til ryggleie, skriver han i innlegget.

Oppdatering: Mandag kom produsenten av flytevesten med sin kommentar til kritikken. I en pressemelding skriver de at de har fått med seg videoen og artikkelen om flytevesten deres, men selskapet konkluderer med at det ikke er noe galt med vesten deres. Les tilsvaret nederst i artikkelen.

– Falsk trygghet

Vesten av merke Chico er kjøpt på Europris Tvedestrand og er beregnet for barn mellom 10–20 kg, og hans tre år gamle sønn er 17 kilo.

– Man tror man har gjort det en kan for å sikre barnet, men så gir det en falsk trygghet, forklarer han til Nettavisen.

Norløff Twist påpeker at da hans kone testet flytevesten på sønnen i vannkanten ved hytta, var det under kontrollerte forhold.

– Sønnen vår er veldig glad i å være både over og under vann, og er veldig trygg i vannet. Det er viktig at barnet er det når du skal teste en ny flytevest, sier han.

Tar saken alvorlig

De siste dagene har han sett flere barn i området som bruker samme vest. Selv om han ikke vet om alle vestene har samme feil som deres, synes han det er viktig å gjøre folk oppmerksomme på at flytevestene man kjøper ikke nødvendigvis er sikre.

– Du kan ikke nødvendigvis la barnet løpe på bryggekanten med den nye flytevesten. Ulykker skjer veldig fort. Jeg anbefaler at man tester nye flytevester, sier han.

Norløff Twist ønsker å fortelle om dette for å unngå at noen opplever å finne barnet med hodet ned i vannet, slik videoen viser.


Nettavisen har vært i kontakt med Europris. I en e-post skriver innkjøps- og kategorisjef, Knut Spæren, at de tar saken svært alvorlig.

– Produsenten av flytevesten, Lalizas, er gresk og en av verdens aller største produsenter av livreddende utstyr. Vi har handlet fra de i to år og ikke fått inn noen tilsvarende klage før. Vår innkjøper har selv kjøpt vesten, og brukt den på egne unger uten å ha opplevd noe tilsvarende, sier han til Nettavisen.

Stopper salget

Han forteller at deres kvalitetsavdeling vil ta kontakt med kunden for å få innlevert vesten til sjekk, og for å høre mer om omstendighetene rundt episoden.

– Vi vil avvente produsentens svar og undersøkelsene av vesten før vi vurderer eventuelle ytterligere tiltak, men for å være på den sikre siden har vi besluttet å stoppe salget av vesten inntil videre, opplyser han.

Spæren legger til at flytevestene ikke bare selges på Europris, men han kjenner til en rekke andre butikker som selger samme type.

Martin Norløff Twist bekrefter at han søndag fikk tilbakemelding fra Europris på meldingen han sendte dem torsdag, og at de vil ta tak i dette.

– Europris sa at de setter pris på informasjonen, og de ønsker at jeg skal levere inn vesten, så de får teste den og sammenligne den med andre, forteller han.

Viktig med riktig passform

I dette tilfellet var det snakk om en flytevest, men barn som ikke kan svømme bør bruke en redningsvest i stedet, anbefaler Redningsselskapet på sine nettsider.

Uansett om du skal velge redningsvest eller flytevest, er det viktig at foreldre påser at vester som barn benytter er i riktig vektklasse, passer til barnet, er i god stand og klar til bruk.

- Redningsselskapet anbefaler at foreldre øver sammen med barnet på selvberging med den aktuelle redningsvesten eller flytevesten, sier Kristin Wiig Sandnes som er leder for Redningsselskapets forebyggende arbeid, til Redningsselskapet.

- Ingenting galt med flytevesten

Lalizas svarer på kritikken i en pressemelding hvor de bekrefter at de er klare over videoen som viser barnet med redningsvesten.

- Vi følger nøye med på situasjonen, som har vokst større enn det den burde gjort, på grunn av mangel på kunnskap og informasjon fra enkelte parter. Det er av den største interesse for selskapet vårt å undersøke hver sak og alle kommentarer fra brukerne våre når det kommer til sikkerhet, åpner leder for produktgodkjenning i Lalizas, Irene Pollatou.

Hun opplyser at testene av slike flytevester for små barn som veier under 20 kilo er utført med hjelp av spesiallagde dukker. Grunnen til dette skal være at det har blitt vist at barn under fem år ikke følger instruksjoner under tester i vann.

- Enda viktigere, små barn slapper ikke av i vann. Det er derfor veldig vanskelig å separere utførelsen til flytevesten, og effekten av den fysiske aktiviteten til barnet. Babyer og små barn har vanskeligheter for å flyte med ansiktet opp, på grunn av vektfordelingen av kroppen, og tendensen deres til å streve eller å prøve og komme seg opp av vannet, sier Pollatou videre i pressemeldingen.

Hun understreker at flytevesten vil holde et barn flytende, men at den kanskje ikke vil holde et strevende barn med ansiktet opp.

- Dette er forventet, og det er også derfor du ikke bør la barn være uten oppsyn.

Pollatou og selskapet konkluderer i pressemeldingen med at det ikke er noe galt med flytevesten, og at de utfører alle kvalitetskontroller de må for å forsikre seg om sikkerheten til produktene sine.