(Nordlys)

Varm luft rett fra Russland gjør at Svalbard har slått sin gamle varmerekord. Mellom klokken 17:00 og 18:00 lørdag ble det nemlig målt 21,7 grader ved Svalbard lufthavn, noe som er den høyeste temperaturen som noen gang er målt på Svalbard.

Den gamle varmerekorden var fra 16. juli 1979, og var på 21,3 grader. For 41 år siden, med andre ord.

Varmeste stedet i Norge

- Ja, akkurat nå er temperaturen 20,1 grader i Longyearbyen, sa vakthavende meteorolog Eirin Arnesen til Nordlys lørdag formiddag.

Og med det er Longyearbyen, sammen med Mehamn i Finnmark, de varmeste stedene i Norge i dag.

Så hva er det som gjør at den normalt så kjølige øygruppa plutselig har fått nærmeste en hetebølge?

Det kan meteorolog Arnesen forklare, og en viktig del av forklaringen er et lavtrykk utenfor kysten av Nordland.

- Lavtrykket er godt plassert, og lufta rundt lavtrykket går mot klokka. Det gir lave temperaturer i Sør-Norge, det er vel rundt 15 grader i Oslo i dag. Samtidig oppstår et sørøstlig vindfelt nord for lavtrykket, som tar varm luft rett fra Russland og feier den opp og inn over Svalbard.

Hun kan fortelle at hele atmosfæren rundt Svalbard nå er varm.

- Ofte når aldri varmlufta helt ned til bakken på Svalbard, men denne gangen er det såpass mye vind at varmlufta går helt ned i dalbunnene, forklarer Arnesen.

Og annen viktig grunn til at det er så veldig varmt på øygruppa, er at det i Sibir, helt nord i Russland, har vært rekordvarmt.

- Det er satt flere varmerekorder der den siste tida. Så lufta som nå sendes til Svalbard er ekstra varm.

Varmt også i morgen

Med andre ord var det mye som klaffet - og vi får bare håpe de som bor på Svalbard husker hvor de lette sommerklærne er lagt. Det er som kjent ikke de plaggene som luftes oftest på nesten 80 grader nord.

Men nå er det altså bare å finne dem frem - for meteorologen melder at det varme været også skal holde seg inn i morgendagen.