Gå til sidens hovedinnhold

Slik lar velgerne seg lure: Visste du at også Ap og Sp stemte for at fiskere fra vest kan delta i krabbefisket øst for Nordkapp?

Artikkelen er over 1 år gammel

«Den eneste forskjellen var at Ap/Sp vil bruke ca. en halv million kroner på en utredning som uansett innhold ikke betyr en krabbeklo fra eller til», skriver politiker Børre St. Børresen (V).

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Våkne og oppegående lyttere og lesere i Finnmark vil nok benekte at overskriften er sant. De har jo lest og hørt protestene fra krabbefiskerne i Øst-Finnmark.

Videre har avisleserne og NRK-lytterne forstått både Ap, SP og SV slik at de ville la det være som nå.

«Nå skal skinnet til Frp berges, og da er det fiskerne i Øst-Finnmark det går utover»

Partiene vet at de færreste leser referatene fra Stortinget. Og opposisjonspartiene på Stortinget som helt forståelig ønsker å overta regjeringsmakt må anta at de fleste journalister og redaktører i Finnmark fortsatt ønsker et regjeringsskifte. (I alle fall dømt etter manglende journalistisk gravearbeid om regionreformen).
Derfor har ytterst få i Finnmark visst om hva som faktisk skjedde på Stortinget.
Ikke før nå.

For hva skjedde egentlig på Stortinget 4. juni?

La oss ta de to forslagene dette sto om.

Her er forslaget fra Frp etter at regjeringspartiene hadde «knadd det» og de var blitt enige:

«Stortinget ber regjeringen endre vilkårene for å kunne delta i kongekrabbefisket i det kvoteregulerte området i Øst-Finnmark (øst for 26°Ø), slik at også fartøy som er registrert i Vest-Finnmark, kan delta på samme vilkår som fartøy fra Øst-Finnmark. Endringen gjøres gjeldende fra neste kvoteår (2021).»

Og dette er forslaget fra Ap og Sp (som MDG støttet):

«Stortinget ber regjeringen utrede å endre vilkårene for å kunne delta i kongekrabbefisket i det kvoteregulerte området i Øst-Finnmark (øst for 26° Ø), slik at også fartøy som er registrert i Vest-Finnmark, kan delta på samme vilkår som fartøy fra Øst-Finnmark. Utredningen må gjøres hurtig, slik at endringen kan iverksettes fra kvoteåret 2021.»

Jøss, nå ble du ganske forundret. Dette er jo i realiteten to like forslag i innhold!
Nettopp. I begge tilfeller blir det gitt anledning for fiskere fra Vest-Finnmark å delta i kongekrabbefisket til neste år (i 2021).

Det var altså IKKE ett forslag som sa JA til å gi tilgang i øst for fiskere registrert i Vest-Finnmark og et annet som sa NEI til det!

Den eneste forskjellen var at Ap/Sp vil bruke ca. en halv million kroner på en utredning som uansett innhold ikke betyr en krabbeklo fra eller til. For utrolig men sant: Også SP og Ap har godtatt at fiskere fra vest kan fiske øst for 28 grader i 2021!

Under debatten ble det vist til at 10 av 11 høringsinstanser hadde sagt ja til dette. Det er jo underlig at det er så liten motstand mot en slik endring. Jeg legger til grunn at alle som skal høres er blitt invitert til dette og har vurdert om det var viktig nok å si fra.

Kanskje det var derfor også Ap og SP ville ha en slik endring?

Nå kan de drive valgkamp i begge deler av Finnmark. I vest sier de til fiskerne;
– Ja, vi har også gått inn for at dere skal fiske i øst!
Men i Øst-Finnmark sier de til fiskerne:
– Nei, dere vet vi alltid er helt uenig med regjeringen og dere skal selvsagt beholde fordelen dere har hatt.

Ap og Sp er nå tatt med buksene nede, og har fint lite å vise fram.

Er det rart forakten for stortingspolitikere øker når velgerne blir lurt trill rundt av dem som skal høste lettvinte stemmer?

Kommentarer til denne saken