Slik ble toppvervene i storfylket fordelt: 39 mot 18 blanke stemmer

MÅ SE FINNMARK: Ivar B. Prestbakmo (Sp) ble som ventet valgt til fylkesordfører og Tarjei Jensen Bech (Ap) til fylkesvaraordfører. Leder Ulf Ballo (t.v.) i Fellesnemnda ga Prestbakmo et bilde av Tanaelva i gave. Det skal henges på kontoret slik at Prestbakmo er nødt til å se Finnmark.

MÅ SE FINNMARK: Ivar B. Prestbakmo (Sp) ble som ventet valgt til fylkesordfører og Tarjei Jensen Bech (Ap) til fylkesvaraordfører. Leder Ulf Ballo (t.v.) i Fellesnemnda ga Prestbakmo et bilde av Tanaelva i gave. Det skal henges på kontoret slik at Prestbakmo er nødt til å se Finnmark. Foto:

Da parlamentarisme ble vedtatt som styringsform for Troms og Finnmark fylkeskommune, forsvant all spenning om toppvervene.

DEL

Ivar B. Prestbakmo (Sp) er valgt som fylkesordfører i Troms og Finnmark med 39 mot 18 blanke stemmer. Og med samme stemmetall ble Tarjei Jensen Bech (Ap) valgt som fylkesvaraordfører. De blanke stemmene kom fra de samme partiene som sitter i regjeringen.

Valgene var helt i tråd med det som posisjonen (Ap, Sp og SV) for lengst har blitt enige om. Med parlamentarisme skal det som kjent være et fylkesråd, eller en fylkesregjering, som utøvende politisk myndighet. Der skal det sitte fem som ikke sitter i fylkestinget.

Bestemt er det også at Bjørn Inge Mo (Ap) skal lede fylkesrådet. Dette vervet er det tyngste med en slik styringsform, på samme måte som med regjering og storting.

LES OGSÅ: iFinnmark avslører: Disse skal lede den nye fylkeskommunen

Fram til ordførervalgene var det leder i fellesnemnda, Ulf T. Ballo som ledet fylkestinget. Deretter overtok ordførerduoen. Ballo overrakte et bilde av Tanaelva som gave til fylkesordføreren, ment for hans kontor, slik at han måtte se Finnmark hver dag.

Prestbakmo takket Ballo for innsatsen i fellesnemnda.

– Du har vist at du kan ha flere tanker i hodet samtidig. Du har gjort en veldig god jobb i en krevende situasjon, sa Prestbakmo til Ballo.

Artikkeltags