Gå til sidens hovedinnhold

Skrev luftfartshistorie – første fjernstyring ble vellykket

Artikkelen er over 1 år gammel

Lørdag ble det skrevet luftfartshistorie i Norge da det fjernstyrte tårnsenteret i Bodø gikk på lufta.

Widerøe ble det første flyselskapet som ble loset trygt fram til Røst lufthavn.

– Etter mange år med planlegging, etablering og testing, er vi svært glade for at den nye teknologien endelig blir tatt i bruk. Fjernstyrte tårn er et viktig bidrag for at vi kan opprettholde en bærekraftig lufthavnstruktur i Norge, samtidig som vi får bygget opp et robust fagmiljø ved tårnsenteret i Bodø, sier Dag Falk-Petersen, konsernsjef i Avinor, i en pressemelding.

Widerøes fly fra Bodø til Røst lørdag morgen var det første flyet som hadde kontakt med det nye tårnsenteret i Bodø. Den neste måneden vil det foregå mer testing, og det vil fortsatt sitte personell i tårnet ved Røst lufthavn for å sikre at alt går som det skal.

Men nå er fjernstyringen altså i gang.

– Vi hadde god kontakt og visuell observasjon av Widerøe-flyet hele veien inn til landing ved Røst lufthavn, og det fjernstyrte tårnsystemet fungerte optimalt, slik vi har siktet mot, sier Jan Østby, leder for Remote Towers-programmet i Avinor Flysikring, i meldingen.

I løpet av 2020 skal 15 norske lufthavner fjernstyres fra Bodø. I Finnmark gjelder dette foreløpig Vardø, Hasvik, Meham og Lakselv.

Kommentarer til denne saken