Gå til sidens hovedinnhold

Skilsmisse-debatten som forsvant

Mange, inkludert meg selv, trodde vel at regionreformen – og en mulig skilsmisse etter valget mellom Troms og Finnmark – ville prege årets stortingsvalgkamp i Finnmark. Vi tok ettertrykkelig feil.

UKESLUTT

Og de som for et halvt år siden hadde sagt til meg at lista Pasientfokus på flere meningsmålinger ville ligge inne til å få ett medlem på Stortinget, ville jeg kikket rart på. Jeg ville sågar ha spurt om hvor personen hadde ramla og slått seg.

Men dette er altså fakta i dag: Pasientfokus står i den positive valgvinden, mens regionreformen og en skilsmisse mellom Troms og Finnmark er det svært taust om.

Det ble heller ikke akkurat sus i serken, da vi i iFinnmark prøvde å dra i gang debatten mellom partiene om nettopp regionreformen, da vi hadde direktesending fra Vadsø den 18. august.

Også på interesseorganisasjonen «ForFinnmark» sin Facebook-side er det bemerkelsesverdig stille. Dette er en interesseorganisasjon for alle som vil beholde og videreutvikle Finnmark som egen region, med egne folkevalgte til regionen og til Stortinget.

Når jeg i skrivende stund er innom og sjekker Facebook-siden deres tirsdag, er den siste posten fem dager gammel.

Det virker som om lufta har sivet ut av ballongen i organisasjonen, som tidligere var svært så aktive både på sosiale medier og i avisenes debattfora og talte varmt for en skilsmisse.

Med virkning fra 1. januar 2020 har Finnmark og Troms vært sammenslått til et storfylke. Dette ble gjort fordi regjeringskameratene i Høyre og Fremskrittspartiet har som prinsipp at de vil avvikle fylkeskommunene. Kristelig folkeparti og Venstre ville på sin side fortsatt beholde ordningen med fylkeskommuner. Kompromisset i regjering ble at de fire partiene ble enige om å slå sammen noen av fylkene til storfylker.

Sammenslåingen av Troms og Finnmark, samt opprettelsen av det nye storfylket Viken i sør, har vært svært omstridt. Den har heller ikke hatt støtte i majoriteten av befolkningen dette angår.

Også noen, som opprinnelig var for, har snudd. Fremskrittspartiet i Viken vedtok i mars 2020 at de også vil ha oppløst Viken. Og Bengt Rune Strifeldt i Finnmark FrP sa i iFinnmarks valgdebatt at han er tvilende til at en skilsmisse er til det gode for Finnmark. Men om det blir arrangert en ny folkeavstemning i Finnmark, og det ble flertall for skilsmisse, så ville han ta det ad notam og forfekte dette synet på Stortinget.

Finnmark Kristelig folkepartis Truls Olufsen Mehus er selvsagt imot skilsmisse. Også når det gjelder de sammenslåtte fylkene i nord. Han mener at folk i Finnmark og Troms trenger en sterk sammenslått region.

Også Høyres Jo Inge Hesjevik står fortsatt for sammenslåingen. Han mener de regelrett hadde en plikt til å sammenslå fylkene i nord, fordi Finnmark fylkeskommune leverte dårligere og dårligere tjenester innenfor samferdsel, som hurtigbåttilbudet til småplasser. Hesjevik viste også å til at fylkeskommunen tapte flere arbeidsrettssaker.

På venstresiden er man imidlertid unison i at en skilsmisse er tingen. Det gjelder også de små, som er i ferd med å bli store under årets valg: MDG og Rødt. MDGs Farid Shariati, som selv bor i Vadsø, sa at han og andre bysbarn merker godt at det er lagt ned statlige arbeidsplasser. Og dette skaper usikkerhet i byen.

Også Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet går for skilsmisse:

– Vi ønsker å ha tilbake den gamle inndelingen, Finnmark og Troms hver for seg, fastslo Runar Sjåstad (Ap).

– Jeg er veldig glad for at Ap er så klar på dette. Og vi er klar på en reversering på dag én etter valget, fulgte Geir Adelsten Iversen (SP) opp.

Og SVs Johnny Ingebrigtsen sa at de skal sørge for at søknaden fra fylkesrådet i Finnmark om skilsmisse tas opp til behandling etter valget.

Men selv om de rødgrønne var klare på standpunktet i denne debatten, er de mektig tause om dette i valgkampen.

Jeg synes det regelrett er forunderlig at ikke Senterpartiet og Geir Adelsten Iversen drar frem dette trumfkortet nå rett før valget. Etter at «Vedum-effekten» har gitt seg, og Senterpartiet i Finnmark ramler som en stein på målingene, er det rett og slett uforståelig.

Partiet har vært inne med to representanter fra Finnmark i flere meningsmålinger. Nå er de inne med kun én, i den ferskeste målingen som InFact har utført for iFinnmark. Og det er faktisk Senterpartiets mandat som står i spill og som Fremskrittspartiets Bengt Rune Strifeldt står nærmest til å kapre.

Da er det mer forståelig at Arbeiderpartiet sitter stille i båten og holder kjeft om regionreformen og skilsmisse. Det tror jeg skyldes det som skjer i Alta.

Onde tunger hevder at tidligere politikere og støttespillere til Arbeiderpartiet i Alta for lengst har bestemt at stortingsvalget i Alta kun skal dreie seg om én ting: At Arbeiderpartiet skal få færrest mulig stemmer og at hammerfestordfører Marianne Sivertsen Næss dermed ikke skal bli valgt til Stortinget. Strategien de skal ha valgt er å få Pasientfokus til å stille liste til valget, og da vil lista få så mange stemmer at dette målet nås.

Pasientfokus gjør det godt på meningsmålingene, men jeg tror ikke dette er det som primært gjør at Arbeiderpartiet er taus om regionreformen i valgkampinnspurten. Jeg tror Arbeiderpartiet toner dette ned, siden sentrale politikere i Alta har sagt at de seriøst vurderer å søke medlemskap i Troms, dersom de to fylkene brytes fra hverandre igjen. Skjer det, vil det være svært skadelig for det Finnmark som blir stående igjen uten motoren i vest. Derfor vil ikke Arbeiderpartiet provosere velgerne i Finnmarks mest folkerike by ytterligere foran valget.

Denne byen er for øvrig den som har fått oppleve statsminister Erna Solbergs (H) lovnader om at regionreformer ville føre til at flere statlige arbeidsplasser flyttes fra Oslo og ut til regionene. Ingen sier vel nei til nye arbeidsplasser til Finnmark i konkurranse med Troms. Likevel fremstår etableringen av det såkalte Akrim-senteret i Alta noe umusikalsk for mange.

Og skal vi være ærlige, er det vel ikke Alta som har det største behovet for nye statlige arbeidsplasser i Finnmark. Nordlysbyen er en egen motor på utvikling av privat næringsliv, og 22 nye statlige arbeidsplasser er selvsagt kjekt, men storebror i Finnmark ville klart seg godt uten. Ser vi på folketallsutviklingen i fylket, kunne vel både Hammerfest, Lakselv, Vadsø eller sågar relativt folkerike Kirkenes vært et bedre sted å legge etableringen i så måte.

Uansett om du er for eller imot skilsmisse, bruk din stemmerett. Jeg ønsker deg et godt valg på mandag. Og før det, en riktig god helg!

Kommentarer til denne saken