Gå til sidens hovedinnhold

Mange gjør kritisk skattefeil – dette må du gjøre for ikke å tape tusener

Artikkelen er over 4 år gammel

Folk i Troms er dårligere til å fylle ut skattemelding (selvangivelse) enn i Nordland og Finnmark, skriver Nordlys.

Tallene på skattemeldingene i Norge er klare. De avdekker at flere i Troms får mer i restskatt enn skattebetalere i Nordland og Finnmark. Skatt Nord forklarer Nordlys hvor feilen ligger.

– Dette viser at personer i Troms ikke er like flinke til å oppdatere skatteopplysningene sine, sier Sara Katrine Olsen hos Skatt Nord.

I Troms har 94.600 personer fått skattepenger til gode, 10.600 kroner i gjennomsnitt. 23.000 personer får gjennomsnittlig 21.400 kroner i restskatt, opplyser Olsen til Nordlys.

– Ikke over ennå

– Skatteoppgjøret er ikke over ennå. Vi vet ikke alt om alle, så det er viktig at man sjekker at opplysninger stemmer. Mange glemmer å oppdatere all informasjon som kan påvirke skatteoppgjøret, sier pressekontakt Siv Kibsgaard.

Skatt Nord forteller at folk ikke bør ta gledene på forskudd. I tillegg til inntekt, gjeld og lån er det andre faktorer som er vanskeligere å huske på.

– Alle store endringer i løpet av året bør meldes. For eksempel hvis du har kjøpt bolig, fått ny jobb eller bil, blitt gift, eller fått unger i barnehage, sier Kibsgaard.

Dette må du gjøre

Siv Kibsgaard har gode råd til folk i Troms som ønsker å unngå uventet restskatt.

– Nå må alle sette seg ned og kontrollere at de forhåndsutfylte tallene stemmer. Når man da leverer skattemelding enten med endringer eller ikke, vil man få et skatteoppgjør i juni. Det er da man virkelig får vite om det er penger til gode, sier Kibsgaard.

Skatteetaten har også flere hjelpemidler på nett.

– Jeg anbefaler folk å inn på våre nettsider. Der finnes en steg-for-steg veileder som gjør deg oppmerksom på hva du skal sjekke. I tillegg er det en fradragsveileder som jeg anbefaler at man tar en kikk på, sier Kibsgaard.

Nord-Norge får tre milliarder

Generelt ligger Nord-Norge godt an i skattemeldingene. Til sammen får folk i Nord-Norge omtrent tre milliarder tilbake på skatten. Landsdelen har også 7000 kroner lavere restskatt enn landsgjennomsnittet, altså over en fjerdedel mindre i gjennomsnittlig baksmell.

– Det er artig å se at vi i nord har vesentlig lavere restskatt enn landsgjennomsnittet som er 26.500 kroner. 280.000 får igjen på skatten, med 10.550 i gjennomsnitt. 65.000 personer får 19.500 i baksmell, opplyser Kibsgaard.

Kommentarer til denne saken