Lørdag skal flere hundre syklister i alle aldre delta på Skaidi Xtreme. Terrengsykkelrittet har de siste årene blitt et ritt som mange terrengsyklister i både inn- og utland haker av på kalenderen. Rittarrangøren er klar på at det ikke hadde vært mulig å komme dit de er i dag uten de frivillige kreftene i sykkelmiljøet i Hammerfest og Kvalsund.

– Vi har en fantastisk gjeng som står på hele året for Skaidi Xtreme. Gjennom hele året er det en gruppe på syv stykker som jobber med rittet. Måneden før rittet starter er det 20 personer som jobber, og de siste dagene opp mot rittet og på rittdagen er det opp mot 80 som bidrar. Folk stiller opp, og det er en fantastisk dugnadsånd, skryter primus motor for Skaidi Xtreme, Odd Peder Wang-Norderud.

– Så uten dugnadsånden og hyttefolkets velvilje på Skaidi hadde det ikke blitt noe ritt, legger han til.

– Henger høyt

De siste årene har Skaidi Xtreme opplevd stor interesse fra profilerte terrengsyklister. Rittet har fått en høy status, og mange ønsker å vinne rittet i sesongavslutningen for terrengsyklistene. Det gleder terrengsykkelrittarrangøren.

– Det er veldig morsomt at proffene vil vinne rittet, og det er nå et ritt som henger høyt å vinne. Vi får også tilreisende fra hele landet og Europa til vårt ritt, forteller Wang-Norderud.

Treningsinspirasjon

Skaidi Xtreme er ikke bare et ritt for de beste terrengsyklistene. Rittarrangøren håper at mange har deres ritt som en målsetting i treningsarbeidet.

– Vi håper at rittet er med å gjør noe med sykkelsporten i Finnmark, og at det er noe folk kan trene mot. Samt at det er noe man kan være stolt av i Finnmark, for i 20 år har vi reist sørover for å konkurrere, men nå er det hovedmål for mange syklister sørpå og det er blitt et ritt for hele region, sier hammerfestingen fornøyd.

– Vi er også svært fornøyd med alle de lokale finnmarkingene som stiller til start. Det er jo de som er rittet, legger han til.

God plass

Det er mulig å melde seg på rittet helt inn mot rittstart på lørdag, og Wang-Norderud opplyser at det ikke er noe problem å få parkeringsplass i år.

– Logistikken skal ikke være noe problem i år. Folk må bare være klar over at det er ikke 50 som stiller til start, men flere hundre. Så man må nok smøre seg med litt tålmodighet i år.