Gå til sidens hovedinnhold

Mann i slutten av 30-årene pågrepet for Sjøvegan-drapet

Artikkelen er over 3 år gammel

20 år etter at Marie-Louise Bendiktsen (59) ble drept på Sjøvegan i Troms, er en mann pågrepet og siktet i saken.

(Nordlys)

En mann ble onsdag denne uka pågrepet for Sjøvegan-drapet i 1998. Mannen er siktet for drap, voldtekt og ildspåsettelse.

- Det er en ny gjennomgang av bevisene i saken som har ført til pågripelsen. Av hensyn til den videre etterforskningen kan vi ikke gå nærmere inn på hvilke bevis det dreier seg om nå, men det er det samla bevisbildet som gjør at politiet mener at siktede med skjellig grunn kan mistenkes for å ha begått drapet, sier politiadvokat Kirsti Jullum Jensen i Troms politidistrikt.

Fremstilles for fengsling

Ifølge politiet er den pågrepne mannen i slutten av 30-årene. Mannen ble fredag varetektsfengslet i fire uker, to av dem i fullstendig isolasjon. Han er underlagt brev- og besøksforbud i hele perioden. Ifølge Nordlys' opplysninger mener politiet at siktede har «konkret tilknytning» til drapsåstedet.

- Mannen i slutten av 30-årene er av utenlandsk opprinnelse og har utenlandsk statsborgerskap. Han befant seg i Salangen på drapstidspunktet, men har oppholdt seg utenlands de siste årene. Han ble pågrepet på Gardermoen lufthavn onsdag formiddag idet han ankom landet, forteller lensmann i Midt-Troms, Andreas Nilsen.

Avhør av siktede er påbegynt, men det er for tidlig å gå inn på hva siktede har forklart, utover at han ikke erkjenner straffeskyld, opplyser politiet i pressemeldingen.

«Tyskland-sporet»

I juli er det 20 år siden 59 år gamle Marie-Louise Bendiktsen ble funnet knivdrept på soverommet i sitt eget, nedbrente hus på Sjøvegan.

Siden juni i fjor har et team i Troms politidistrikt og etter hvert Kripos' såkalte «cold case»-gruppe intensivert arbeidet med drapssaken. Etterforskningen har særlig gått på digitalisering av dokumentene i saken for bedre analyse av eksisterende informasjon, gjennomgang av kriminaltekniske bevis og oppfølging av det såkalte Tyskland-sporet fra sommeren 2017.

Politiet har i mange år søkt etter en irakisk mann som kom i deres søkelys kort tid etter drapet i 1998. Han var i ett avhør med politiet. Da de ville avhøre ham igjen i 1999, var han forsvunnet.

Først i 2010 dukket mannen opp igjen i politiets systemer via Interpol. Han var da utvist fra Tyskland, etter å ha sonet åtte år fengsel for et dobbelt drapsforsøk mot sin tidligere samboer og hennes nye kjæreste i 2001.

«Interessante tidspunkter»

Nordlys har tidligere skrevet at politiet mener å ha bevis for at den aktuelle mannen befant seg i et område ikke langt fra Bendiktsens bolig på «interessante tidspunkter».

Les også

Storstilt jakt på nye ledertråder i det enorme etterforskningsmaterialet: – Denne saken slipper aldri taket

Han satt fengslet fra 27. mai 2001 til 3. april 2009, men norsk politi ble først informert etter at han var løslatt. Etter utvisningen fra Tyskland har ingen visst hvor mannen har oppholdt seg.

– Det er ikke alltid alt fungerer optimalt i politisamarbeidet i Europa. At dette ikke ble fanget opp, kan ha flere forklaringer. Det kan være så enkelt at navnet et eller annet sted ikke har vært stavet riktig, sa Salangen-lensmann Hans Roar Rasmussen til Nordlys i 2016.

1400 personer i avhør

Selv om politiet har vurdert irakeren som «interessant», har han ikke tidligere hatt status som mistenkt eller siktet i drapssaken. Saken ble formelt henlagt i 2003, men Riksadvokaten skrev at saken likevel var «for alvorlig til å legges helt vekk»

Norske etterforskere var i 2017 i Leipzig i Tyskland for å intervjue kvinnen som ble knivstukket i 2001.

Om det er mannen som er omtalt i «Tyskland-sporet» som nå er pågrepet, vil foreløpig ikke politiet kommentere. Det er varslet pressekonferanse om saken klokken 12 fredag.

Da drapet i 1998 ble begått, bodde det 2300 mennesker i Sjøvegan. Det var mange tilreisende i området på grunn av sommerferie, åpning av laksefiske og den årlige kulturuka. I tillegg hadde bygda huset et statlig asylmottak med vel 100 plasser. Ifølge TV 2 har politiet til sammen avhørt nesten 1400 personer i saken. Politiet har vært på rundspørring hos over 3000 personer.

Det har foreløpig ikke lyktes for Nordlys å komme i kontakt med den siktede mannens forsvarer, advokat Thomas Hansen.

Les også

26 drept i Troms de siste 20 årene

Sjøvegan-drapet

  • Marie-Louise Bendiktsen (59) ble funnet død etter at huset hennes på Sjøvegan i Salangen kommune brant natt til 15. juli 1998.
  • Obduksjonen slo fast at Bendiktsen ikke omkom som følge av brannen, men døde etter en rekke knivstikk. Politiet mener at gjerningspersonen deretter satte fyr på huset hennes, høyst sannsynlig i et forsøk på å skjule spor.
  • I løpet av etterforskningen ble over 1900 menn DNA-testet, 1345 personer ble avhørt og det ble gjennomført 3100 rundspørringer.
  • Ingen ble siktet for drapet og i 2003 ble saken henlagt av Riksadvokaten.
  • Fredag ble det kjent at politiet har pågrepet en utenlandsk mann i slutten av 30-årene og siktet ham for drap, voldtekt og ildspåsettelse
  • Mannen befant seg i Salangen på drapstidspunktet, men har oppholdt seg utenlands de siste årene. Han ble pågrepet på Gardermoen lufthavn på formiddagen onsdag 20. juni i det han ankom landet.

Kilder: Nordlys, VG, NTB

 

Kommentarer til denne saken