Gå til sidens hovedinnhold

Simen (27) oppdaget begge skogbrannene: – Trodde først det var et telt

Simen Johnsen (27) måtte varsle brannvesenet om to skogbranner på vidda denne lørdagen.

For abonnenter

– Først tenkte jeg at jeg har fløyet så mange padlere dit, at det kunne være et telt eller noe. Men så oppdaget jeg to kanoer på andre siden av elven, og skjønte det ikke var dem.

Det forteller Simen André Varsi Johnsen (27) fra Karasjok. Han var ute å fløy padlere som skulle ned Karasjohká da han først oppdaget én skogbrann, og deretter den andre.

Skogbrannen startet i utmarken i nasjonalparken ved Buolzajavri i Kautokeino.

– Det var på den andre flyturen i dag at jeg oppdaget den første brannen. Den var cirka 30 meter lang og 10 meter bred. Det var ikke så dramatisk, for det var like ved elven, og det blåste også mot elven, sier Johnsen.

Nok en brann

På lørdagens siste flytur oppdaget Johnsen brann nummer to.

– Det var cirka én mil nord for den første brannen. Den så ut til å ha et større potensial for å bli en stor brann, da det brant mot skogen. Det var også mye lyng der, og vidda har vært veldig tørr i en lang periode nå.

Johnsen forteller også at dette er første gang han opplever å se skogbrann på flygeturene.

– I det siste har vi fløyet her daglig, sier han.

Les også

– Målet var å bli sjøflyger, men det er vanskelig å leve av slikt!

Begge brannene slukket

– Begge brannene er i utgangspunktet slukket. De etterslukker den ene brannen i nord nå. Alt er under kontroll. Den sørligste brannen ble slukket og er etterslukket. Brannmannskapene har nå flyttet til den nordlige brannen og etterslukker der, sier Jarleif Sørensen til iFinnmark klokken 19:42.

Buolzajavri ligger 53 kilometer øst for Kautokeino, 75 kilometer sør for Karasjok, og flere tar ofte turen til vannet for å padle ned elva Karasjohka.

Les også

Brannvesenet er på stedet og slukker brannen

Kommentarer til denne saken