Gå til sidens hovedinnhold

Sibir-varme strømmer inn over grensen til Finnmark

I juli har temperaturen i Longyearbyen ligget og vippet rundt 10 grader. Så kom varmebølgen, som også traff Finnmark.

(Nettavisen): Varmen i Nord-Norge fortsetter med over 20 grader flere steder i Troms og Finnmark, og Svalbard setter rekorder. På Nyrud i Sør-Varanger kommune i Troms og Finnmark har de tirsdag klokka 13 foreløpig noteringen som Norges varmeste; 24,3 grader.

Der har det imidlertid vært varmere tidligere denne måneden. Det er hetebølgen i Sibir som bringer inn de høye temperaturene i disse delene av Norge. I Verkhojansk i Sibir ble det forrige uke målt 38 grader, og forskere tar endringene som et bevis på at jordens klima blir varmere.

- Det er store kontraster. Rundt 15 grader i Oslo nå, og 24,3 i Øst-Finnmark. Vi ser at varmerekordene kommer tettere og tettere. Det føyer seg inn i rekken av noteringer som kan knyttes til klimaendringer, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl til Nettavisen.

Longyearbyen: Tre dager over 20

For tredje dag på rad ble det målt over 20 grader i Longyearbyen på Svalbard mandag. Litt før klokka 18 ble det registrert 21,4 grader.

Det blir kanskje ikke en ny notering over 20 grader tirsdag, men det er tett på. Foreløpig er høyeste temperatur tirsdag 19,8 grader, viser tall fra Norsk Klimaservicenter.

– Vi venter i spenning på om det blir 20 grader i dag også, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

Slo varmerekord fra 1979

Lørdag ble varmerekorden fra 1979 slått. Da viste temperaturen 21,7 grader i Longyearbyen, skriver Svalbardposten. Dette var 0,4 grader over den gamle rekorden. Søndag var temperaturen 20,2.

– Sommeren 2020 vil bli husket for de uvanlig høye temperaturene i Arktis, meldte EU-byrået DEFIS tirsdag.

Sommer og sommer i nord

Hele denne uka er det ventet sol og høye temperaturer i Troms og Finnmark, mens meteorologene har gitt Sør-Norge beskjed om å vente seg en våt fornøyelse fram til onsdag.

Tirsdag melder iFinnmark om 22,8 grader i Mehamn og 20 grader i Vadsø.

Et kraftig nedbørsområde var varslet inn over Sør-Norge mandag kveld, og det skal bli liggende til over tirsdag og onsdag.

– Det blir ikke kraftige byger med styrtregn, men det blir mye nedbør, uttalte statsmeteorolog Magnus Ovhed til NTB mandag.

Fra torsdag og utover er det bedring i sikte i sør, da ventes det både oppholdsvær og varmere temperaturer. For Midt-Norge og Nordland er det ventet mer variert vær.

Få dager over 25 grader i sør

– Det har vært en ganske unormal sommer. Ikke først og fremst fordi den har vært så kald, men fordi flere stasjoner ikke har hatt temperaturer over 25 grader, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl til Nettavisen tirsdag.

Kommentarer til denne saken