– Selvfølgelig hadde 100 prosent rassikring vært det beste, og det bør være målet til oss politikere

Rut Olsen (Frp) fotografert ved en tidligere anledning.

Rut Olsen (Frp) fotografert ved en tidligere anledning. Foto:

Av

Snøras er farlig og kan ta liv, skriver Rut Olsen (Frp) i dette innlegget.

DEL

Jeg leste nylig på avisen Nordlys sin side om en bygd som har vært isolert i flere dager grunnet fare for snøras.

Jeg kommer selv fra noen bygder i Altafjord i Finnmark hvor vi på det verste var isolert i 7 dager. Etter denne hendelsen fikk vi via fylkeskommunen satt opp båtruter som frakter folk, medisiner og annet.

Det neste vi fra fylkeskommunen gjorde var å bruke et prøveprosjekt fra Sveits med snøkanoner satt permanent opp i fjellsiden.

Siden den gang er det utrolig sjeldent at veien har vært stengt over lange perioder. På dette fjellet i Skillefjord i Alta, er det snøfall og sørlige vinder som utløser snøras. Og under slike forhold stenger man veien, sprenger ned snøen, rydder veien og åpner den igjen. For meg som har pendlet i årevis på dette strekket er det en sann lettelse å vite at snøen er kommet kontrollert ned. Det samme vil jeg tro gjelder for brøytemannskap også. Så for vår del har dette vært en suksess.

Selvfølgelig hadde 100 prosent rassikring vært det beste, og det bør være målet til oss fylkespolitikere. Men det koster svimlende mye penger, og i påvente av penger, så mener jeg dette bør være en løsning på mange steder både i Troms og Finnmark. Snøras er farlig og kan ta liv.

Derfor vil jeg på neste møte i Samferdselskomiteen legge inn forslag om at administrasjonen skaffer oss politikere en oversikt over rasutsatte veier i Troms og Finnmark og en utredning om hvor slike snøkanoner kan egne seg til bruk. I stedet for å sitte å klage på for lite penger, som Ap liker best, så bør vi heller utvise handlekraft og komme i gang med de ting vi faktisk kan og har økonomi til å gjøre. Vil avslutte med å opplyse om at både jeg og Britt Hege Alvarstein Frp har på møte i Oslo med innspill til NTP tatt opp de utfordringer Troms og Finnmark har på snøras i landsdelen vår, og i klartekst bedt om mere penger. Ikke bare utgjør dette fare for menneskeliv, men er også et hinder for næringer som skal transportere ut fisk og annet til A/S Norge.

Med ønske om et godt nytt år,
Rut Olsen, Frp
Medlem av samfedselskomiteen for Troms og Finnmark fylkeskommune

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags