Se den spesielle musikkvideoen – inspirert av Lene Marlin og Espen Linds hitlåt

  Artikkelen er over 4 år gammel

  Slik vil de ta vare på kvensk kultur og språk

  DEL

  Kvenfolkets dag markeres årlig i blant annet Norge og Sverige.

  Like før jul i fjor utga Kvenungdommen en musikkvideo. Sammen med kvenske, norsk-finske og sjøsamiske musikere har de spilt inn en egen versjon av «Være en venn».

  Ifølge en pressemelding handler versjonen om kvensk kultur, språk og identitet.

  Det skriver Nordlys.

  Humor og alvor

  Målet har vært å sette søkelys på kvensk språk, kultur og ungdomsidentitet, og Kveeninuorets nye satsning rettet mot Videregående skole i Troms og Finnmark, står det i pressemeldingen. 

  - Vi syntes det var passende å starte med en sang og håper at ungdom vil sette pris på denne blandingen mellom humor og alvor, sier leder i Kveeninuoret, Nora Ollila, som selv deltar i videoen og har ledet prosjektet sammen med Eskild Johansen.

  - Verdt å ta vare på

  Kvensk er et utdøende språk og fylkeskommunene i Troms og Finnmark, sammen med en rekke kommuner fra Troms og Finnmark og Sametinget, har tidligere i år støttet ønsket fra den kvenske nasjonalminoritetenom å heve kvensk språk til nivå 3 i det Europeiske språkcharteret, står det i pressemeldingen.

  - Vi håper selvsagt at staten denne gangen vil lytte til kvenens ønske om å redde språket sitt, vi er mange som mener at språket er verdt å ta vare på som en del av den nordnorske felleskulturen. Denne musikkvideoen skal også sette søkelyset på dette. – sier prosjektleder Eskild Johansen

  Kvenfolkets dag blir mandag markert med arrangementer i flere kommuner i Nord-Norge.