- Det er en myte at scooterkjørere er late

Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Førsteamanuensis Kolbjørn Rafoss fikk et nytt inntrykk av scooterungdom etter et bidrag til Åsrum Skille og Pedersen sin nye bok.

DEL

Rafoss har sammen med kollega Kjell Hines sett nærmere på fritidsaktiviteter blant ungdom i Finnmark, og som det framkommer i boken så har de funnet interessante forskjeller i hvordan ungdom på innlandet og på kysten bruker ulike fritidsarenaer. Rafoss opplyste under boklanseringen at de har spurt 2.800 ungdommer mellom 16–18 år om deres idrettsvaner. Blant annet har de skilt mellom samisk og norsk talende ungdom. Finnmark er også et snøscooterfylke, og det har de også sett nærmere på.

– Vi ser at samiske ungdommer er like aktive som norske, men at det er en større bruk av tradisjonelt friluftsliv blant de samiske, fortalte Rafoss under lanseringen av boka, «Utafor sporet? Idrett, identiteter og regionalisme i nord».

Blant de 2.800 spurte ungdommene var det 40 prosent som eide en egen snøscooter, mens 60 prosent hadde tilgang til en snøscooter gjennom familien. Rafoss fortalte at man før undersøkelsen mente at snøscooterkjøring bidro til mindre aktivitet.

– Det er ikke belegg for å si at snøscooterkjøring fører til inaktivitet. De som er spurt er ikke mindre aktiv enn de som ikke kjører scooter, sier Rafoss om noen av funnene de har gjort i den store undersøkelsen av finnmarkungdommens fritidsvaner.

– Det er et veldig spennende materiale, sa førsteamanuensen på onsdagens boklansering i kantina på UiT Norges arktiske universitet campus Alta.

Artikkeltags