SAS sier opp 560 av sine piloter i Norge, Sverige og Danmark. Oppsigelsene er en del av flyselskapets spareplan, skriver SVT.

SAS varslet i slutten av april at de må kutte staben med 5.000 ansatte, det vil si nesten halvparten av arbeidsstokken. Dette gjelder 1.300 ansatte i Norge, 1.900 i Sverige og 1.700 i Danmark.

Tidligere denne måneden ble det kjent at 350 kabinansatte ble rammet av oppsigelser. Ifølge den svenske TV-kanalen er det pilotene som nå blir rammet.

Selskapet kvitter seg med 560 piloter i Norge, Sverige og Danmark.

Årsaken er at flyselskapet ble hardt rammet av koronakrisen. Blant annet ble antall avganger fra svenske flyplasser i mai redusert med 98 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.

Svensk pilotforening mener flyselskapet har valgt å gå løs på oppsigelser før man har sett på andre alternativer. Blant annet peker de på at situasjonen kan se annerledes ut når pilotenes oppsigelsestid er ute.

– Mange av pilotene har lange oppsigelsestider. Hvordan kan SAS vite hvordan situasjonen ser ut om et halvt år, når pilotene forlater selskapet? sier leder for pilotforeningen Martin Lindgren til SVT.

I midten av juni bekreftet SAS at de vil øke kapasiteten med ti fly i juli, fra 30 til 40. Men kapasiteten er fortsatt bare på 30 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Flyselskapet sa da at de vil fly til flere feriedestinasjoner i Spania, samt til Frankrike, Hellas og Kroatia fra Gardermoen i juli.

Pressesjef John Eckhoff i SAS utelukket da heller ikke at de kan få nye utvidelser til flere destinasjoner i løpet av sommeren fra alle de tre skandinaviske landene.

SVT har forsøkt å komme i kontakt med SAS for en kommentar, men ikke fått svar.