Gå til sidens hovedinnhold

Denne meldinga ble dyrere for Aili enn om hun hadde skrevet den på norsk

Artikkelen er over 4 år gammel

For noen år siden var kommunalminister Jan Tore Sanner (H) med på å offentliggjøre et nytt samisk tastatur til mobiltelefoner, men for Aili er det dyrere å sende melding på samisk enn på norsk.

– Hvis samisk ungdom må bruke norske tegn, så vender man seg til det. Hvis man kan bruke samiske tegn, så blir det mer naturlig. Det er viktig, sier Jan Tore Sanner.

LES OGSÅ: Denne sms-en sendte Jan Tore Sanner til Aili. Og fikk svar

– Det er viktig, men det er også noen utfordringer der, sier nyvalgt sametingspresident Aili Keskitalo (NSR).

– Det er faktisk dyrere å sende en melding med mange samiske tegn, fordi det blir omformet til MMS-melding. I hvert fall hos Telenor, sier Keskitalo.

– Det var jeg ikke klar over, og da har vi absolutt mer å snakke om, sier Jan Tore Sanner.

Ukjent for Telenor

– Det var ukjent for oss. Dette må vi undersøke nærmere, sa informasjonssjef Anders Krokan i Telenor til iFinnmark da vi kontaktet ham fredag formiddag.

En drøy time senere ringte han tilbake.

– Vi har testet dette på flere telefonmerker, og det viser seg at når man bruker emojis eller spesialtegn med Samsung-telefoner, så gjøre meldingene om fra SMS til MMS. Det har altså noe med telefonprodusenten å gjøre, og ikke noe vi kan gjøre med, sier Krokan.

– Vi har også testet på blant annet iPhone og Sony, men med disse telefonene gjøres ikke meldingene om til MMS, sier Krokan.

Vurderer å bytte

Etter svaret fra Telenor kontaktet vi Aili Keskitalo igjen og orienterte henne om at det er med Samsung-telefoner at meldinger på samisk endres fra SMS til MMS.

– Jeg har en helt ny Samsung-telefon, men hvis det er slik at meldingene blir dyrere når jeg skriver på samisk, så vurderer jeg å bytte telefon. Alternativt at Samsung selv ordner opp i det slik at dette ikke skjer, sier sametingspresidenten.

– Ikke kjent

iFinnmark kontaktet fredag pressekontakt i Samsung, Malene Balto, som selv er same og fra Karasjok.

Hun var da ikke kjent med problematikken.

– Jeg sjekker og kommer tilbake med kommentarer senere, sa Balto på telefon fredag.

Senere samme dag sendte hun denne kommentaren fra Stig-Ove Langø, seniorsalgssjef i Samsung i Norge, på e-post til iFinnmark.

– Samsung er ikke kjent med disse utfordringene, og anbefaler at berørte kunder henvender seg til kundeservice slik at enkelttilfeller kan undersøkes nærmere.

 

Kommentarer til denne saken