Slakter DNB-tilbud: - Styr unna!

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Nå kan du tjene SAS-poeng ved bruk av DNBs Mastercard. Men det koster 708 kroner i året.

DEL

(NETTAVISEN): DNB reklamerer for tiden for en oppgradering av bankens Mastercard. For 59 kroner måneden får kundene SAS Eurobonus-poeng på alle kjøp med Mastercardet.

- Styr unna tilbudet, er dommen fra to eksperter på privatøkonomi.

Hallgeir Kvadsheim, kjent fra Luksusfellen på TV3, mener man får for lite igjen for de 708 kronene kortet koster i året.

- Dette virker umiddelbart som en dårlig deal. Man kan jo få både gratis SAS-kort og gratis Mastercard i andre banker, så hvorfor betale over 700 kroner årlig for å kombinere disse to? spør Kvadsheim.

- Det er et dårlig tilbud å oppgradere kortet. For flertallet vil mye av beløpet gå ut av vinduet, sier Rune Pedersen i Smarte Penger.

LES OGSÅ: Raser mot norske banker: - Hårreisende

Mer bonus enn andre aktører

DNB gir i snitt 1,5 prosent (15 bonuspoeng per 100 kroner) i SAS-rabatt for kunder som slår til på tilbudet om oppgradering av Mastercardet.

- Det er flere andre kortleverandører som tilbyr 1 prosent på alt du kjøper. Og da er kortene gratis. Sammenliknet med disse får du altså 0,5 prosent ekstra i rabatt. En annen sak er at du må bruke poengene i SAS-universet. Første året blir kostnaden mildnet ved at du får 3000 poeng, som du altså kan regne med er verdt omtrent halvparten av kostnaden det første året, fortsetter Pedersen.

Han påpeker at det heller vil lønne seg å skaffe seg Bank Norwegian Kredittkort i tillegg, i stedet for å oppgradere DNBs Mastercard.

- På det kortet får du rabatt på flyreiser i Norwegian, og i tillegg 1 prosent rabatt på alt du kjøper. Poengene i SAS avhenger av hva du bruker dem til. De er mest verdt på innenlandske flyreiser, minst på å kjøpe varer, sier Pedersen.

- Bank Norwegian har et gratis kredittkort med såkalte cash-points, det vil si bonus hver gang du bruker kortet - som så kan benyttes til betaling av flybilletter, supplerer Kvadsheim.

LES OGSÅ: Setter ned renten til 1,85 prosent

Lavere avgift med SAS-kortet

Rune Pedersen i Smarte Penger har sammenliknet SAS Mastercard med DNB Mastercard:

- SAS Mastercard gir 10 bonuspoeng per 100 kroner, mot DNBs 15. Men kortet koster 253 kroner mindre. I DNB betaler du dermed 253 kroner mer for å få 0,5 prosentpoeng høyere rabatt. Første året er SAS gunstigere fordi du får halvt årsgebyr, og de samme 3000 poengene (hvis du bruker kortet innen 30 dager).

- Bruker du av kreditten, må du betale 1,2 prosentpoeng høyere rente (19,8 %) enn i DNB. Gebyret ved minibankuttak er 4 prosent for SAS-kortet. På 3000 kroner i uttak blir det et gebyr på 120 kroner. DNB er gunstigere med et uttaksgebyret på 35 kroner pluss 1 prosent, noe som gir et samlet uttaksgebyr på 65 kroner for 3000 kroner, sier Pedersen og legger til at det også er flere fordeler på DNB Mastercard enn i SAS Mastercard.

DNB: – Et fordelaktig tilbud

DNB mener Pedersen og Kvadsheim bommer med kritikken mot bankens SAS-tilbud.

- Slik vi ser det, kan Mastercard med eurobonus være klart fordelaktig for kunder som allerede benytter seg av SAS eurobonus. Dess mer kunden bruker Mastercardet, dess flere eurobonuspoeng får han eller hun, sier Marit Elisabeth Giske, kommunikasjonsrådgiver i DNB, til Nettavisen.

Hun mener at dette er et godt tilbud til de som ønsker å benytte Mastercardet til reiser og øvrige innkjøp og som allerede har eurobonusopptjening i andre kort, men som foretrekker DNBs Mastercard.

- Det er helt vanlig å ta betalt for muligheten for opptjening av bonuspoeng i markedet i dag, og vi mener at vi har en konkurransedyktig pris. Det er helt valgfritt om du vil benytte deg av tilbudet eller ikke, fortsetter Giske, og legger til:

- Samlet sett ble 125 millioner kroner i faste rabatter og supertilbud fratrukket på kundenes Mastercard-faktura i 2015. Det vil si at kundene fikk i gjennomsnitt 60 kroner rabatt ved hvert kjøp.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken