Også den nye Nytt på nytt-programlederen har fått med seg sametingspresidentens nyttårstale

TULLER MED TALE: Også Bård Tufte Johansen har fått med seg bråket rundt sametingspresidenten Vibeke Larsens valg om å tale på norsk. (Foto: NRK / Skjermdump Facebook)

TULLER MED TALE: Også Bård Tufte Johansen har fått med seg bråket rundt sametingspresidenten Vibeke Larsens valg om å tale på norsk. (Foto: NRK / Skjermdump Facebook)

Bård Tufte Johansen bruker sametingspresidentens nyttårstale til å gjøre seg klar for jobben.

DEL

Nytt på nytt med ny programleder, Bård Tufte Johansen, har premiere førstkommende fredag. Likevel ser det ut til at moroa allerede er godt i gang.

Tirsdag publiserte programmet et snutt fra øvingen på sin Facebook-side.

Les også Eilifs Ukeslutt: Språklig sviker eller ildsjel?

En første gang for alt

«Forrige uke fikk sametingspresidenten kritikk for å holde nyttårstale på norsk. Det var en fristende sak for den nye Nytt på nytt-programlederen å bruke til litt øving» heter det i teksten knyttet til en videosnutt:

– For første gang siden 1989 ble sametingspresidentens nyttårstale holdt på norsk, sier Johansen – på norsk, i videoen. Så snur han over og begynner å prate samisk:

– Og for første gang siden 1989 fikk vi andre med oss at det er noe som heter sametingspresident og at vedkommende holder nyttårstale.

LES OGSÅ: Brita står for kritikken av norsk nyttårstale: – Jeg mener at samisk språk er så viktig at vi er nødt til å våkne

Til sist må Johansen konkludere – både på norsk og samisk;

– Det er ikke så lett å være morsom på samisk.

(artikkelen fortsetter under videoen)

Tåler humoren

Sametingspresident Vibeke Larsen (Ap) har imidlertid sett innslaget.

– Dette er humor, så det må man tåle. Jeg konstaterer at nyttårstalen min lever videre, ler Larsen overfor iFinnmark.

– Hva synes du om kvaliteten på samisken til Bård Tufte Johansen?

– Jeg kan ikke samisk, så det skal ikke jeg bedømme. Det får de som kan samisk skikkelig, gjøre, svarer Larsen.

Ikke imponert

iFinnmarks egen reporter Oddgeir Isaksen er samisktalende. Han har hørt talen.

– Jeg har hørt nøye etter ti ganger. Og det er enkelte samiske ord innimellom som man kjenner igjen. Så jeg tipper at han har hatt et ordentlig samisk manus å lese opp fra, men han treffer ikke i det hele tatt på uttale og diksjon, fastslår Isaksen.

Kritikk uansett

Og nettopp dette ville også blitt et problem for henne, medgir sametingspresident Vibeke Larsen på direkte spørsmål fra iFinnmark.

– Ja, jeg kunne sikkert fått talen min oversatt til samisk, og forsøkt å lese den på samisk. Men jeg ville garantert uttalt enkelte ord feil, og da ville kritikerne hengt seg opp i det, i stedet for at de nå har hengt seg opp i at jeg nå holdt talen på samisk. Derfor holdt jeg talen på norsk, fordi jeg synes det var viktigst å få formidlet innholdet i talen, sier Larsen.

Politikertung debut

Etter 17 år og 484 sendinger var det i desember slutt for Jon Almaas som Nytt på nytt programleder. Bård Tufte Johansen – som tidligere har vikariert for Almaas, har nå tatt over rollen, og har altså sin debut som fast programleder fredag. Med seg – som vanlig, får han Pernille Sørensen og Johan Golden, mens ukens gjester er Kristin Halvorsen og Torbjørn Røe isaksen.

...men altså ingen sametingspresident.

Artikkeltags