Skyter tilbake etter rasisme-beskyldninger

KJENNER SEG IKKE IGJEN: Norske Kveners Forbund mener Hartvig Hansens kven-utspill er rasistisk. Hansen er helt uenig. Han setter uttalelsen i sammenheng med Nordkalottfolkets motstand mot å endre grunnloven.

KJENNER SEG IKKE IGJEN: Norske Kveners Forbund mener Hartvig Hansens kven-utspill er rasistisk. Hansen er helt uenig. Han setter uttalelsen i sammenheng med Nordkalottfolkets motstand mot å endre grunnloven. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Hartvig Hansen (Arja) sier kven-kommentaren som falt under Sametinget, var en politisk reaksjon.

DEL

Norske Kveners Forbund/Ruijan Kveeniliitto (NKF/RK) reagerer kraftig på sametingsrepresentanten Hartvig Hansens (Arja) uttalelse til Kjellrun Wilhelmsen (Nordkalottfolket) på Sametingets komitemøte tidligere i uka.

– «Er dere noen slags kvener?» skal Hansen ha sagt til Wilhelmsen. En uttalelse som lederen for Nordkalottfolket med rette karakteriserer som rasistisk, og noe som NKF/RK er enig i, skriver lederen for NKF, Hilja Huru, i en pressemelding.

– Ingenting med rasisme å gjøre

Forbundet opplever Hansens uttalelse som krenkende, men Arja-representanten fra Tana har en helt annen versjon av kommentaren.

Under Sametingets møte i Oslo ble det foreslått å be Stortinget få inn ordet «urfolk» grunnloven, samt å få den oversatt til samisk.

Nordkalottfolkets representant motsatte seg dette, og kalte endringen en symbolsak.

– Jeg sa noe sånt som «jobber dere bare for kvener?». Det har ingenting med rasisme å gjøre, sier Hansen.

– Fortidsgufs

Han synes det er rart at Nordkalottfolket ikke vil være med på endringen, og var forberedt på et enstemmig vedtak.

Hansen mener NKF er «helt på jordet» når de kaller uttalelsen rasistisk.

– De ønsker publisitet, og å sverte meg som person, antar han.

Hilja Huru presiserer at uttalelsen fra representanten Hartvik Hansen ikke er representativ for Sametingets holdning kvener.

– Slike holdninger er som et gufs fra fortiden, og vi håper det synet på kvener de representerer fra nå av forblir historie, uttaler Hurju.

Artikkeltags