Gå til sidens hovedinnhold

Sametingspresidenten går av etter å ha tapt votering: Beskyldningene hagler internt

Artikkelen er over 4 år gammel

Sametinget må finne Vibeke Larsens erstatter fra mars og til valget. Kåre Olli hevder Vibeke Larsen har fått skylda for Ronny Wilhelmsens taktikkeri.

Lørdag ble Ronny Wilhelmsen stemt fram som Arbeiderpartiets kandidat til sametingsvalget i høst.

LES OGSÅ: Ronny vant etter thrillermøte

Nåværende sametingspresident Vibeke Larsen tapte kampvoteringen, og bekrefter overfor iFinnmark at hun føler mistilliten så sterk at hun velger å gå av.

Det var Sagat som først meldte om Larsens beslutning.

– Jeg går av ved første anledning, som er i plenumsmøtet i mars, sier Larsen, som dermed bare får noen få måneder i presidentrollen, til iFinnmark.

I mars må det dermed også velges et nytt sametingsråd. Ronny Wilhelmsen sier han foreløpig ikke ønsker å kommentere den siste utviklingen i saken.

Skuffet over mistillit

– Jeg er selvfølgelig skuffet. Jeg er tross alt sittende sametingspresident, sier Vibeke Larsen

– Hva skuffer deg mest?

– Jeg er mes skuffet over mistilliten imot meg. Jeg har forsøkt å lede Arbeiderpartiet på best mulig måte, Og forsøkt å være en rettighetsforkjemper. Da blir jeg skuffet over ikke å få tillit for den politikken jeg har valgt å kjøre frem, sier Larsen til iFinnmark.

Olli: Vi har «gjort det store» – stiller til valg med ukjente kort

Kåre Olli fra Lakselv ble lansert som Larsens visepresidentkandidat. Da hun tapte mot Ronny Wilhelmsen, ble han ikke lansert.

– Jeg er ikke skuffet på egen vegne. Jeg er skuffet på partiets vegne. Vi skal gå inn i en valgkamp, og vi har kastet fra oss en mulighet til å ha en erfaren politiker fra sametingsrådet og en sittende sametingspresident på topp. Nå går vi i en valgkamp med ukjente kort på topp, sier Olli til iFinnmark.

Og fortsetter:

– Med dette mannskapet vi har nå, er jeg ikke sikker på om vi får inn én representant fra hver valgkrets inn på Sametinget. Det er klart at da har vi «gjort det store». Partiet har i dag ikke gjort en samlende jobb.

Hevder Ronny har skylda – ikke Vibeke

Kåre Olli mener også at Vibeke Larsen har fått skylda, for noe som Ronny Wilhelmsen burde stå til ansvar for.

– Man har skyldt på kun én med maktovertakelsen fra NSR; Vibeke Larsen. Men man må huske på en ting: Ronny Wilhelmsen var den som ledet budsjettdebatten, og kjente godt til alle prosessene. Jeg var faktisk til stede på Sametinget under komitéuka. Og jeg frarådet å gå til mistillit mot NSR. Jeg fikk støtte fra Vibeke Larsen. Men dette faktum har gått hus forbi for forsamlingen her i dag, og fortsatt skylder man på Vibeke. Her er det Ronny Wilhelmsen som har stått i fremste rekke for det som skjedde på Sametinget. Så derfor er jeg svært skuffet over det som har skjedd i dag, på vegne av partiet, fremholder Kåre Olli.

– Hevder du at Ronny Wilhelmsen driver urent spill, og er den egentlige arkitekten bak å kaste NSR. Og så «skygget han banen» og lot Vibeke Larsen ta ansvaret?

– Slik jeg kjenner partiet og saken, er det i hvert fall ikke riktig det han hevder i media, svarer Kåre Olli.

– Samlet gruppe sto bak kastingen av NSR

iFinnmark har konfrontert Wilhelmsen med kritikken fra Kåre Olli.

– Det er riktig at hele gruppa til Ap på Sametinget, inklusive meg i utgangspunktet ikke ville stille mistillit mot NSR. Men så utviklet saken seg på plenum, og det kulminerte slik det gjorde. Men det var etter en demokratisk prosess i sametingsgruppa til Same-Ap. Jeg føler ikke at Vibeke Larsen har fått skylda for det. Det var en samlet gruppe som sto bak dette, og det har jeg også tidligere sagt til media.

– Hva synes du om utspillet fra Kåre Olli mot deg?

– Det vil jeg ikke kommentere. Jeg har forholdt meg til demokratiske prosesser hele veien. Under Sametingets plenum. Og under de ekstraordinære valgene her i dag, svarer Wilhelmsen.

TIPS OSSTelefon: 78 42 86 01, SMS/MMS: IFI til 2005, E-post: tips@ifinnmark.no

Kommentarer til denne saken