Avisa Ságat skrev torsdag at førstekandidat for Samefolkets parti i Ávjovárri valgkrets (Karasjok, Kautokeino og Porsanger kommuner), John Henrik Eira, vil frata to av tre samer stemmeretten (krever innlogging).

Saken skapte stor debatt og fikk stor oppmerksomhet i blant annet sosiale medier torsdag og fredag.

Aps presidentkandidat til Sametinget, Ronny Wilhelmsen, var blant flere som reagerte mot Eira. På Facebook-siden sin skrev han blant annet at han tar sterkt avstand fra slike uttalelser.

Står ikke inne for det

Da iFinnmark fredag konfronterte John Henrik Eira om saken, mente han at Ságat har skrevet noe som han ikke mener eller står inne for.

– Jeg verken sa til Ságat eller mener at to av tre skal miste stemmeretten til sametingsvalget. Tittelen og ingressen er ikke noe som jeg står inne for, sier Eira til iFinnmark.

– Det jeg mener, er at man må stramme inn kriteriene for å bli innskrevet i samemanntallet. I dag er det slik at hvis oldeforeldre har hatt samisk som hjemmespråk, så kan man melde seg inn i samemanntallet. Jeg mener at grensen må gå ved at besteforeldre har hatt samisk som hjemmespråk, sier listetoppen til iFinnmark.

– Mitt hovedpoeng er at samisk språk er veldig viktig, og at for eksempel samepolitikere bruker samisk språk så ofte som mulig, og i alle sammenhenger. Jeg støtter også det som kom fram i en undersøkelse nylig, blant annet at over 60 prosent av ungdommene mener at sametingspresidenten må kunne samisk, sier John Henrik Eira.

Ifølge ham selv tok han fredag kontakt med Ságat.

– Jeg har snakket med journalisten, og de har lovet å lage en ny sak, sier John Henrik Eira til iFinnmark.

Har tolket Eira

Nyhetsredaktør Lars Birger Persen i Ságat kommenterer saken slik:

– Vi har sjekket i forhold til intervjuet som vi gjorde før saken ble publisert torsdag. Vi har tolket ham (Eira) i saken, og vi mener at vi har tolket ham riktig. Vi mener også at det i saken er dekning for vinklingen på saken som vi hadde, sier Persen til iFinnmark.

John Henrik Eira ble intervjuet av Ságat på nytt fredag.

– Vi har hatt et nytt intervju med ham, og han har i dag (fredag) avgitt uttalelser som er annerledes enn det han kom med forrige gang, sier Lars Birger Persen.

Ronny Wilhelmsen på sin side er glad for at John Henrik Eira nå sier at han ikke står inne for det som Ságat skrev torsdag.

– Hvis det var dette han mente, så hadde jeg bedt ham om å trekke tilbake uttalelsene og å beklage det hele. Nå stiller saken seg i et annet lys, sier Wilhelmsen til iFinnmark.