Milliondryss fra Sametinget: Ella Marie er en av mange unge artister som får pengestøtte

DEBUTPLATE: ISÁK får 120 000 kroner fra Sametinget til utgivelse av bandets debutalbum. Pressefoto: Terje Arntsen

DEBUTPLATE: ISÁK får 120 000 kroner fra Sametinget til utgivelse av bandets debutalbum. Pressefoto: Terje Arntsen

Artikkelen er over 1 år gammel

– Det var akkurat det vi trengte, sier hun.

DEL

Sametinget bevilger 2,18 millioner kroner til musikkutgivelser i 2017. Mange av dem er unge artister, deriblant Ella Marie Hætta Isaksen, som får 120.000 kroner til utgivelse av debutalbumet.

Hætta Isaksen er frontfigur i trioen ISÁK. Bandet jobbet med sin debutplate og får 120.000 kroner fra Sametinget til utgivelsen av albumet.

– Det var akkurat det vi trengte. Vi var ganske avhengige av å få den søknaden innvilget. Det koster mye penger å lage musikk i dag og vi er utrolig takknemlige for at Sametinget hjelper oss i å styrke den samiske posisjonen i norsk popverden, sier hun til iFinnmark.

Formålet med tildelingene er å fremme god samisk musikk som er tilgjengelig for mange. I år er det gitt støtte til både moderne og tradisjonell samisk musikk.

– Samisk musikk er en viktig og unik del av vårt kulturuttrykk. Søknadene og tildelingene viser at det skjer mye spennende på dette området. Mange sjangere er involvert og mange unge artister holder et høyt nivå, sier sametingsråd Henrik Olsen.

Vil styrke samisk posisjon i pop

Hætta Isaksen sier at den samiske posisjonen i pop-Norge stadig forbedres.

– Det har vært uttalt tidligere at samisk pop ikke holder stand til å bli spilt på P3. Da er det en personlig milepæl og bli spilt på P3. Det er et steg i riktig retning og kan bidra til å styrke selvtilliten til samer i dag og kunnskap om samisk kultur i Norge.

Hun håper at musikken hennes kan bidra til å spre mer kunnskap om det samiske.

– Det er i hvert fall det vi prøver på. Folk gemmer kanskje at man har et urfolk i Norge. Musikk er en god måte å bli hørt på. Pop når kanskje ut til ungdom og da når vi ut til en bedre fremtid, sier Hætta Isaksen.

Blir musiker på fulltid

Pengene fra Sametinget betyr mye i arbeidet med bandets første plate.

– Det betyr at vi ikke trenger å skrape sammen alt vi har privat for å kunne gi ut musikk. Det koster mye å mikse og mastre låter og må man bruke penger på om man vil konkurrere. Vi må holde stand og kvalitetssikre musikken, forklarer hun.

Så langt har ISÁK gitt ut tre singler med penger fra egne lommebøker.

– Vi er godt i gang med å skrive låtene og mange er ferdig, men nå er vi sikker på at vi har mer tid og penger til å eksperimentere videre og ferdigspille de siste låtene.

Hun håper at albumet blir ferdig i løpet av 2018. For tiden er hun ansatt i Natur og ungdom, men i januar går hun over til å jobbe som artist på fulltid.

– Da blir ISÁK mitt hovedyrke. Det er litt skummelt, men veldig nødvendig, sier hun.

– Glad for joik

19 utgivelser har fått støtte fra Sametinget. I tillegg til mange unge artister, er det også gitt støtte til flere utgivelser med joik, en tradisjonell juleplate på samisk og utgivelser med musikk for barn.

– Vi er glad for at det er mange som har inkludert joik i tradisjonell eller moderne form i sin musikk, sier Henrik Olsen.

Artikkeltags