Få kilometer unna grensa til Norge ligger Nikel. Smelteverket hoster opp skyer som inneholder både tungmetaller og svoveldioksid, og utslippene har vært en torn i øyet til norske myndigheter i flere tiår.

Les også: Kan drifte videre i 60 år: - Er fortsatt den største forurenseren i Arktis

Da Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité skulle ta en nærmere titt på Nikel-verket gikk det galt, kan High North News melde. For minibussen de brukte kom for langt ut på en kant og kjørte seg fast på den gjørmete veien.

– Dette var helt udramatisk. Sjåføren var litt snar da han skulle snu bussen og det ene hjulet sank nedi utfor kanten. Da vi ikke kom oss løs igjen måtte vi hjelpe til å dytte, sier Nils T. Bjørke, som er nestleder i komiteen, til High North News.

Les også: For 25 år siden lenket en av disse seg fast til nikkelverket. Nå vil de gamle aksjonistene prøve nye metoder for å stenge forurenseren

Han understreker at det hele var et tverrpolitisk prosjekt der alle komiteens partier og sekretærer brettet opp ermene og frigjorde den fastkjørte bussen. Noe som for øvrig er et beskrivende bilde på hele situasjonen i Nikel.

– Det kan være det, men det kan også være et bilde på at det er gjennom praktisk samarbeid at vi kommer videre. Det er viktig å finne en balanse mellom det å være en sterk pådriver for endring, men også ha en vilje til samarbeid, sier Bjørke til avisen.