Gå til sidens hovedinnhold

«Så lenge Jonas Gahr Støre og AP vil beholde EØS avtalen er de også ansvarlig for konsekvensene. Hans bekymring for distriktene kan vi derfor ikke anse som troverdig»

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Ingress:
AP leder Jonas Gahr Støre er svært bekymret for utviklingen distriktene, og er redd samfunnet går opp i liminga. Det fremkommer i hans kronikk på nrk 3.2

Jeg deler hans bekymring, men er faktisk mye mer bekymra for distriktene dersom Støre får gjennomslag for sin medisin for samfunnsutviklinga. Som kjent er han en ihuga tilhenger av EU medlemskap og hadde en sentral rolle når Norge inngikk EØS avtalen i 1994 som han og Gro håpet skulle være 1. trinn til et fullt medlemskap i EU.

Lenge har AP klart å holde fagbevegelsens motstand mot EØS i sjakk. Det har vært nære på flere ganger, men nå øker motstanden mens AP sin oppslutning er på et historisk lavmål.

Motstanden i fagbevegelsen skyldes at EØS avtalen og EU sitt lovverk styrer stadig mer av vår hverdag. Det er også slått fast at norsk tariffavtale, og dom i Høyesterett er overkjørt av EU sitt kontrollorgan ESA. (sak om kost og losji for verft på Mørekysten) Anne Enger hadde altså rett i sin antagelse, mens Gro hevdet hårdnakket at EU sitt lovverk aldri noen gang kunne overkjøre norsk rett og tariffavtaler. Nå vet vi resultatet og det har ført til oppvåkning.

Nav skandalen avdekker ikke bare grove lovbrudd mot trygdede, men den avslører at regjeringer og politikere enten trur at vi kan velge bort deler av det som står i EØS avtalen som vi vet folk ikke liker, eller de bevist velger å skjule det som er ubehagelig for å unngå at motstanden mot EØS avtalen øker.

EU gir ingen ting ved dørene når det gjelder å følge de såkalte 4 friheter. Derfor ser vi at ærlige arbeidsfolk i hele Vest Europa mister jobben sin og blir erstatter av underbetalte arbeidere som pendles inn fra Øst Europa. EU sitt regelverk om minstelønn er avdekket som en illusjon.

Her i landet ser vi det samme. Byggebransjen i Norge bestod i alle år av stabile aktører som fulgte lovverk og tariffavtaler. Folk var sikret stabilitet og god lønn og byggene hadde lite feil og mangler. I dag er dette snudd fullstendig på hodet, hele bransjen er i flyt, lovbrudd, kriminalitet og juks er hverdagen. Fagbevegelsen er alvorlig svekket og tariffavtaler følges ikke. Det har ført til at våre ungdommer ikke tar risikoen ved å satse på en fremtid i bransjen. Så samme måten er det transport- og en rekke andre bransjer.
Vi har en lang tradisjon med lokal forvaltning i Norge. Allerede i 1837 fikk vi et lovverk som sikret dette, og et stort antall kommunestyrer har siden sørget for lokal forvaltning. I dag er ca 50 % av sakene i Norske kommunestyrer styrt av EØS avtalen. Ikke rart at mange kommunestyre medlemmer føler at de ikke lenger kan påvirke sine lokalsamfunn.

Men har dette stabilisert seg ? Overhodet ikke, frem til nå har Norge godtatt mer enn 12500 direktiver og pålegg fra Brussel og tallet øker hver dag. Nå krever EU sitt kontrollutvalg at kommunene skal søke om aksept før de fatter en stor del av sine vedtak.

Men lang verre ting er på vei. ESA mener private aktører har dårlige muligheter enn kommunen til å drive, alt fra SFO til skolekantine og kino, og har krevd at regjeringen gjør noe med dette. Derfor ble Hjelmengutvalget nedsatt og deres forslag ligger på bordet. De som har lest det har fått hakeslipp. Kommunenes organisasjon KS har gått gjennom forslaget og konstatert at prisen på en rekke kommunale tjenester kan bli flerdoblet (plass på SFO – 15.000/mnd osv) Regjeringa har valgt å avvente behandlinga av forslaget, men har antagelig ikke noe valg hvis de vil unngå å bli felt av ESA.

Dette er forhold som fører til at mer enn limet i våre distrikter og kommuner løsner, og så lenge Jonas Gahr Støre og AP vil beholde EØS avtalen er de også ansvarlig for konsekvensene. Hans bekymring for distriktene kan vi derfor ikke anse som troverdig

Kommentarer til denne saken