Gå til sidens hovedinnhold

Ser ikke verdien av grensegjerde

Artikkelen er over 5 år gammel

Ordføreren i Sør-Varanger er skeptisk til grensegjerdet som nå oppføres ved Storskog.

Rune Rafalelsen (Ap) sier han heller ikke ser den praktiske verdien av det 200 meter lange og 3,5 meter høye gjerdet, melder NRK.

– Vi jobber for mer kontakt med Russland, og så kommer staten, uten at noen har bedt om det, og bygger et gjerde. Det er svært umusikalsk, historieløst og ikke noe fredsnasjonen Norge kan være bekjent av, sier Rafaelsen og sier det er lett å trekke paralleller som Norge ikke kan være bekjent av. Land som Israel, Colombia og en mann som vil bli president bygger gjerder. Selv da den kalde krigen var på det kaldeste, var Norges grense mot Russland åpen, sier Rafaelsen til VG.

OPPDATERT: Rafalesen presiserer at han ikke sammenligner selve gjerdet med Trump eller andre ting - kun mener det er umusikalsk i utenrikspolitisk kontekst.

Regjeringen har besluttet å oppføre et sikkerhetsgjerde med port mot grensen til Russland ved Storskog grensepasseringsstasjon, ifølge en pressemelding fra regjeringen.

Grensesjef Stein Kristian Hansen sier gjerdet er et sikkerhetstiltak etter den plutselige veksten i asylankomster i fjor høst.

– Nå har strømmen av grensepasseringer stilnet, men det betyr likevel ikke at det ikke kan komme flere senere. Et gjerde skal gi bedre sikkerhet og kontroll inne på grenseovergangsstedet, forteller grensesjefen ifølge NRK.

Justisdepartementet sier gjerdet er nødvendig og viktig med tanke på at Norge er en del av Schengen-områdets yttergrense.

Ordfører Rafaelsen er bekymret for hvilke signaler gjerdebyggingen sender til nabolandet på den andre siden av grensen.

– Dette er ikke det klokeste Norge gjør i forhold til Russland. Folk og næringsliv i Sør-Varanger jobber systematisk med å få et bedre samarbeid med Russland, sier ordføreren til NRK.

Han mener Norge som fredsnasjon ikke burde bygge gjerdet.

Formålet med tiltaket er ifølge regjeringen å sikre mulighetene til å ivareta kontrolloppdraget norske myndigheter har ved yttergrensen.

– Hendelser den siste tid har vist viktigheten av å vite med sikkerhet hvem som befinner seg både i Norge og i Schengen. For å stå bedre rustet til å kontrollere hvem som tar seg inn i riket, oppgraderer vi sikkerheten ved passeringsområdet på Storskog, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (FrP).

 

Kommentarer til denne saken