OPPDATERT 15:30: NTB melder klokken 15:30 tirsdag at enda en av besetningen døde på sykehuset. Dermed er det nå bare én overlevende etter ulykken.

NTB skriver videre at det var snøstorm i området. Luftfartsekspert Vadim Lukasjevitsj mener ulykken skyldtes et kraftig sidevindskast som traff flyet like før det nådde rullebanen, ifølge nyhetsbyrået RIA Novosti.

Opprinnelig var meldingen at to av mannskapet på fire omkom, som iFinnmark meldte tirsdag formiddag.

Nyhetsbyrået Tass melder at Tupolev-22M3 fløy inn i en snøstorm etter en rutinemessig treningsflyging.

– Kollisjonen med rullebanen førte til at flyet falt fra hverandre. Bomberen hadde ingen våpen, melder forsvarsdepartementet.

To døde – to til sykehus

Ifølge rapporter fra hendelsen ble to besetningsmedlemmer drept i styrten, mens to besetningsmedlemmer ble sendt til sykehus for å få den nødvendige medisinske hjelpen.

En kilde i politiet har opplyst til Tass at Tupolev-22M3-flyet kræsjet i Murmansk-regionen. To besetningsmedlemmer – fartøysjefen og navigatøren overlevde. Flyet hadde et mannskap på fire – fartøysjefen, 2.-piloten, navigatøren og en systemoperatør.

Styrtet på flyplassen ved Olenegorsk

Ifølge kilder kræsjet flyet med bakken på flyplassen i Olenegorsk, i Murmansk-regionen, klokka 13:40 i Moskva-tid. Det er to timer tidsforskjell til Norge, så styrten skjedde 11:40 norsk tid.

Lufthavnen Olenya ligger på Kolahalvøya 92 kilometer sør for Murmansk, nær Olenegrosk. Den har utplassert Tupolev-22M3 bombefly. Rullebanen av betong er 3.500 meter lang.

I Nato har det russiske flyet kodenavn «Backfire». Det er blant flyene som norske F-16-jagerfly blir sendt på vingene for å identifisere.

 

I bruk siden den kalde krigen

Tupolev-22M3 med et mannskap på fire er ment for å angripe strategiske mål på fiendens territorium.

Under den kalde krigen hadde flyet i tillegg til å være en strategisk bomber, også rollen som et langdistansefly for å kunne ta ut fiendtlige marinebåter.

Den maksimale hastigheten er 2300 kilometer i timen, og rekkevidden er 7.000 kilometer.

Flyet hadde sin første jomfrutur 30. august 1969. Flytypen ble tatt i bruk i det russiske luftforsvaret i 1972.

Flyet ble produsert fra 1967–1997 og det er bygd 497 av dem.