Russerne plasserer ut dødelige raketter like ved Vardø: – Nå er det deadline day. Jeg mer bekymret for hvordan Solskjær gjør det

PROVOSERT: Russerne har tidligere simulert luftangrep mot Vardø, og varslet reaksjoner mot byens nye radar.. Nå har de satt et missilsystem knappe sju mil unna. Bildet viser et bal-missilsystem tilsvarende det utplasserte.

PROVOSERT: Russerne har tidligere simulert luftangrep mot Vardø, og varslet reaksjoner mot byens nye radar.. Nå har de satt et missilsystem knappe sju mil unna. Bildet viser et bal-missilsystem tilsvarende det utplasserte. Foto:

Rakettene som kan ødelegge overflatemål opptil dobbelt så langt unna, blir plassert permanent på den russiske Fiskerhalvøya sju mil fra Vardø.

DEL

Det melder Russlands forsvarsdepartement i en pressemelding sitert av The Independent Barents Observer (BO).

Som BO og andre medier tidligere har nevnt, er russerne lite begeistret for oppgraderingen av radarsystemet i Vardø. Russiske myndigheter anser radaren som del av et vestlig forsvar mot russiske raketter, og har kommet med diffuse varsler om en reaksjon.

Russiske jagerfly har tidligere simulert angrep mot Vardø.

Les også: Lover gjengjeldelse om Vardø-radaren oppgraderes

Missilene går ikke ut over nattesøvnen til Finnmarks fylkesvaraordfører Tarjei Jensen Bech (Ap).

– Jeg sover godt. Nå er det deadline day for overganger til Premier League, og jeg er mer bekymret for hvordan Solskjær gjør det enn spenningen mellom Norge og Russland, sier Bech.

Han sier finnmarkinger er vant til å leve i et spenningsområde med stormakten Russland som nabo.

– Vi skal støtte opp om Barentssamarbeidet og bidra med det vi kan for å avspenne, sier Ap-politikerne.

SOVER GODT: Spenningen mellom Norge og Russland holder ikke Tarjei Jensen Bech våken om nettene. Han sier finnmarkingene er vant til å bo i et spenningsområde mellom NATO og Russland.

SOVER GODT: Spenningen mellom Norge og Russland holder ikke Tarjei Jensen Bech våken om nettene. Han sier finnmarkingene er vant til å bo i et spenningsområde mellom NATO og Russland. Foto:

Pressemeldingen nevner kun at missilene skal brukes til simulerte angrep mot fiendtlige krigsskip. Første avfyring skal gjøres i høst under nordflåtens planlagte øvelser.

På en klar dag kan man skimte Fiskerhalvøya fra Vardø. Russerne er ikke de enste som har rustet opp langs grensen. Garnisonen i Sør-Varanger har fått et nytt jegerkompani og en rekruttskole. Lenger inn i fylket er Porsangmoen tilført en kavaleribataljon med stridsvogner. E-tjenestens nyeste utgave av spionskipet Marjata kom til sin hjemhavn Kirkenes i 2016.

STÅR UTSATT TIL: Vardaradaren står omtrent så nært Russland som det er mulig. Den norske e-tjenesten er ordknappe om radarens hensikt.

STÅR UTSATT TIL: Vardaradaren står omtrent så nært Russland som det er mulig. Den norske e-tjenesten er ordknappe om radarens hensikt. Foto:

Les også: E-sjefen avslører at Russland øvde på angrep mot Nord-Norge

Artikkeltags