Gå til sidens hovedinnhold

Advarer russen mot svartelister etter selvmordsforsøk

Artikkelen er over 3 år gammel

Psykolog Gro Solheim Tovsen advarer russen mot bruken av svartelister der medelever henges ut etter at det bidro til et selvmordsforsøk.

(Nordlys)

NETTAVISEN: Psykolog Gro Solheim Tovsen advarer russen mot bruken av svartelister der medelever henges ut etter at det bidro til et  selvmordsforsøk.

Tovsen er psykolog ved Akutteamet ved Akershus universitetssykehus.

– Vi har fått inn flere russ på avdelingen i år. Noe som har vært vanskelig for flere av dem er terrorlistene, eller svartelistene, hvor folk blir uthengt og det blir offentliggjort, sier hun til TV 2.

Svartelistene er lister som lages av russen der man navngir personer og oppfordrer til å gjøre forskjellige ting mot personene.

Tovesen ber russen tenke på hvordan de behandler hverandre under feiringen.

– En jeg har fulgt opp forsøkte å ta livet sitt etter en slik svarteliste ble offentliggjort, sier hun.

Russepresidenten ved Tvedestrand og Åmli videregående skole, Ludvig Omholt Volden, er opptatt av at svartelistene ikke skal brukes til mobbing.

– Det er en liste hvor vi setter opp personer som skal bli utsatt for spruting med vanngevær eller andre sprell, sier Volden. Lista blir publisert i kantina og i avisa som russekullet selv publiserer, forklarer han.

Tovsen mener det sosiale presset både før, under og etter russetiden kan påvirke alle.

– Det høye presset om å innta alkohol over tid og presset på å være sosial kan trigge følelser om at man ikke passer inn, og er ensom, sier hun.

Kommentarer til denne saken